[其他] 出現"05重定位磁區計數"之問題

各位師兄,本人對HDD唔太有深入認職,所以想請教各師兄。
今天我使用了Crystal Disk Info check了機內的HDD的狀況,見到其中一隻出現警告 (如圖)
請問隻HDD是否就快壞?需要更換?

換HDD方面,見好多師兄都推TOSHIBA,我見Toshiba 10TB Enterprise MG06ACA10TE現在賣$1599,都幾吸引,
這款OK嗎?

希望有師兄能解答,謝謝!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

各位師兄,本人對HDD唔太有深入認職,所以想請教各師兄。
今天我使用了Crystal Disk Info check了機內的HDD的狀況,見到其中一隻出現警告 (如圖)
請問隻HDD是否就快壞?需要更換?
ben03267 發表於 2019-8-31 13:29

唔該唔好懶唔抓舊文就問,你個問題已經答過好多次

harryytm 發表於 2019-8-31 15:18

唔好嬲啦

我試下答, 出得05 error即係真BAD SECTOR, 應該進行low level format 都唔會救到. 買過隻啦, 佢都行了萬幾個鐘.

harryytm 發表於 2019-8-31 15:18

知道,唔好意思,師兄。

唔好嬲啦

我試下答, 出得05 error即係真BAD SECTOR, 應該進行low level format 都唔 ...
soccerism 發表於 2019-8-31 15:27

謝謝你不厭其煩解答我的問題,我現在已搬緊資料去另外個HDD了。