[操作疑難] 新買HDD不能正常格式化

今日新買個2TB HDD 我用MBR格式化 但格式化唔到 HDD本身有問題??  3Q

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

新買未用過有兩個 PARTITIONS? 係唔係之前用過 gpt format 過?

新買未用過有兩個 PARTITIONS? 係唔係之前用過 gpt format 過?
martinnitram 發表於 2019-8-31 10:18 PM

無用過GPT 我之前上網睇過先用MBR 係自動跳4個出黎

無用過GPT 我之前上網睇過先用MBR 係自動跳4個出黎
yahoo33 發表於 2019-8-31 22:27

Win10 format? 一係用 WIN10 INSTALL 時 format/行 diskpart?
同埋見係離線? 又出話撞其他 hdd?

Win10 format? 一係用 WIN10 INSTALL 時 format/行 diskpart?
同埋見係離線? 又出話撞其他 hdd? ...
martinnitram 發表於 2019-8-31 10:57 PM

os我用win7 format   睇過diskpart都係離線...

我從來唔用Win內置partitioning工具,一直用Minitool Partition Wizard, 免費又好用!可以試下

我從來唔用Win內置partitioning工具,一直用Minitool Partition Wizard, 免費又好用!可以試下  ...
antonyhk 發表於 2019-8-31 11:15 PM

裝左唔識用.... 已經認左MBR??

睇睇下個樣同個C:一樣

MBR 係磁碟分割嘅一種.

要另外format (格式化) : FAT,FAT32.NTFS,exFAT,......)

如果係以前D老舊電腦,
極大可能係有兩隻可開機同時出現一部電腦內.

樓主嘅然已裝Minitool Partition Wizard
先DEL哂DISK 2 D Partition
再SET Partition
跟住FORMAT

MBR 係磁碟分割嘅一種.

要另外format (格式化) : FAT,FAT32.NTFS,exFAT,......)

如果係以前D老舊電腦,
極 ...
EangDav 發表於 2019-9-1 12:48 AM

format 左仲係見唔到個HDD