[技術討論] 請問 wd gold 同現在 wd Enterprise Ultrastar 是否 百份百相同容量?

因為如果得 raid 1 mirror, 死左一隻 gold, 要配番,只有 ultrastar 選擇,如果細左 一兩個 byte,已經要重新起過!

因為如果得 raid 1 mirror, 死左一隻 gold, 要配番,只有 ultrastar 選擇,如果細左 一兩個 byte,已經要重 ...
P14 發表於 2019-9-23 23:39

我行 raid 6

原本10隻都係東芝8t

之後有兩隻有問題

換左 mybook 拆機既8t都可以正常 rebuild

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android(4.0.1)

我行 raid 6

原本10隻都係東芝8t

之後有兩隻有問題

換左 mybook 拆機既8t都可以正常 rebuild

via HKE ...
kofz 發表於 2019-9-24 14:39

是否同樣是 東芝8t 同一型號?

是否同樣是 東芝8t 同一型號?
P14 發表於 2019-9-24 16:07

唔同型號

牌子都唔同

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android(4.0.1)

留名,唔入黎真係冇留意不同牌子同容量大小會有出入
手上有後備不同牌子的HDD用來預備rebuild raid 5用。係一開始用唔同牌子起4x2TB Raid5正常

唔同型號

牌子都唔同

kofz 發表於 2019-9-24 16:10

咁就放心了

死咗咪買大一級,唔會係問题。現在8TB價,幾年後可買10TB了。

因為如果得 raid 1 mirror, 死左一隻 gold, 要配番,只有 ultrastar 選擇,如果細左 一兩個 byte,已經要重 ...
P14 發表於 2019-9-23 23:39

你買隻大一級就一定冇問題

開初 build raid 唔好用盡 100% 容量
未唔洗驚之後買 HDD 不夠容量