[操作疑難] 有沒有需要增加到32G Ram?

一直都在用Win7 64bit系統, 以前8G感覺不夠, 增加到16G Ram以後很快又顯示這樣, 感覺使用起來沒有太大分別。  如果增加到32G都沒有明顯改善就考慮把錢省下來最後直接上8代平台64G Ram 轉 Win 10 SP1。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

距離 full 仲有 3.4 GB
我覺得唔駛買

一直都在用Win7 64bit系統, 以前8G感覺不夠, 增加到16G Ram以後很快又顯示這樣, 感覺使用起來沒有太大分 ...
whbetta 發表於 2019-9-25 12:49

chrome好食Ram

睇係自己, 買2x16, 對2x8平放

錯區

以前win7一出就買32gb ram (當年無錢升X系列底版打爆ram)
之後win10一出就買64gb ram (現在都無錢升X系統底版打爆ram)

用過64gb ram bt就返唔到轉頭
其實升128更好 (大佬宜定一套每日合集都百幾gb啦仲未計HD VR片)

結論: 64gb ram唔完美, 32gb ram可接受, 但亦都要改善128gb ram

正常嚟講,O/S 係要盡量『用哂』所有 RAM,唔係用嚟養金魚,
多數用嚟做咗 HDD data cache,
如果係 applic ...
cal22cal 發表於 2019-9-25 13:36

>如果係 application 真係唔夠 RAM,會 page in/out & 慢到飛起
以前HDD年代就係, 但宜家SSD年代, 唔夠RAM用SSD做temp storage都唔會覺得慢. 舉個例子, 我有個親戚部老爺廠機(大概係一二代i3+4G ram+320 HDD行Win8), 由於唔夠ram+用HDD, 每次boot機boot十世不特止(分幾鐘), 開個browser都慢到想死. 頂唔順同佢用隻250G SSD重新裝過win7, 同樣其他硬件下效果有左天堂地獄分別, boot機廿幾秒, 開program(firefox, chrome, MS Office)幾秒內搞掂, 唔講直頭唔知得4G ram.

所以, 以樓主情況, 如果用緊SSD, 一定唔洗再加RAM, 留返D錢遲D一炮過升級更實際.

>如果係 application 真係唔夠 RAM,會 page in/out & 慢到飛起
以前HDD年代就係, 但宜家SSD年代, 唔夠RA ...
myricky 發表於 2019-9-25 15:18

你一講我又醒起, 以前唔夠RAM, HDD好容易打柴, 而家用SSD, 唔怪得加RAM都好似冇乜分別。

仲有3GB RAM 剩
加RAM 唔會快咗

而家RAM咁平,一炮過打爆左64GB, 用10幾GB做RAMDisk不知幾爽