[操作疑難] 2.5'' 7mm既2tb harddisk係唔係未成熟?

如題
有冇人用緊?

如題
有冇人用緊?
044003 發表於 2019-9-30 17:17

基本上7mm 2tb已經係極限

再多既4tb版要15mm

因為 ssd格價下降

將來會成為主流

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

冇話成唔成熟
但係100%全部SMR, 冇人想用

回覆 3# KinChungE

嗯, 看用途使用. 況且劣品驅逐良品.

回覆 1# 044003

兩年前開始用緊,舊機唔係日日用
touchwood無事
但俾防毒拖慢晒
唔會話未成熟,2TB出咗好多年都無再出更大
外置2TB直頭係主流(之一?)啦

用過4TB外置硬碟,熱好多
可能因為咁,明明內置硬碟9.5mm 3TB應該可行但無人出

如果而家買俾新機用,hikvision 1.92TB SSD先千二蚊,其他牌子都唔使二千,上SSD啦
但如果有PCIe+SATA雙碟,或者舊機唔係日日用就唔同講法

舊年開始用緊WD 2.5" 2TB HDD
暫時都冇咩問題
自己都係儲下歌,少少文件咁
有另外backup

舊年開始用緊WD 2.5" 2TB HDD
暫時都冇咩問題
自己都係儲下歌,少少文件咁
有另外backup ...
jacky_chua 發表於 2019-10-11 09:33

SMR 真係冇問題?到而家我都避得就避

eieio 發表於 2019-10-14 07:18

儲完之後唔郁, 淨read唔write就冇問題
經常不停write data就SMR死得, 極慢

eieio 發表於 2019-10-14 07:18

notebook硬碟嘅嘢
不如求神拜佛望佢firmware無災情
同埋小心唔好整跌部機
唔跌的話點都穩陣過中低價ssd

接受到smr嘅速度基本上部機都唔係日日開,或者做資料碟/第二硬碟讀寫不多,唔使擔心太多

除NB, 點解要2.5?