[購買問題] HDD選擇

我想問如果要買2.5"行RAID 5,要1TB or以上,邊隻牌子會好d?

同埋一般storage,3.5" 2TB or以上,邊隻會耐同d?

我就無mug 資料,但建議唔好同一牌子,我覺得比較穩陣d

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

我想問如果要買2.5"行RAID 5,要1TB or以上,邊隻牌子會好d?

同埋一般storage,3.5" 2TB or以上,邊隻會耐 ...
LigerZero 發表於 2019-10-18 20:08

2.5行raid慢到你想死

我就無mug 資料,但建議唔好同一牌子,我覺得比較穩陣d  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
fatman 發表於 2019-10-19 08:31

RAID5點用唔同牌子

2.5行raid慢到你想死
zoin0000 發表於 2019-10-19 08:58

個SAS架只support 2.5"

RAID5點用唔同牌子
LigerZero 發表於 2019-10-19 14:17

如果是RAID5,即是有4隻HDD, 我意思唔好4隻HDD,都係同一個牌子

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

如果是RAID5,即是有4隻HDD, 我意思唔好4隻HDD,都係同一個牌子

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0 ...
fatman 發表於 2019-10-19 16:32

行RAID唔同用牌子會唔會有問題?

行RAID唔同用牌子會唔會有問題?
LigerZero 發表於 2019-10-19 22:04

行raid用同一個牌子無所謂

行raid用同一個牌子無所謂
zoin0000 發表於 2019-10-20 20:04

但上面師兄話四隻唔同牌子

但上面師兄話四隻唔同牌子
LigerZero 發表於 2019-10-21 17:04

data center會唔會同一部機用多隻品牌HD(全新計)

普通HD得3隻品牌ST,HGST,Toshiba, SAS都無4個品牌

唔同公司產品會有性能差別,正常人都唔會信同理佢的廢話