[購買問題] 想買隻toshiba監控級hdd好唔好

我當然唔係用來擺閉路電視片
而係外國有公司做過5-6年連續測試,
佢個故障率非常非常低。4TB大約 650 hkd
想用來擺自己電腦的立雜文件,會唔會好無謂?

我應該買 MD04ABA400V 定係 MD04ACA400 ?

我前幾日都買左呢隻4T(ABA),應該係5400rpm, 另一隻ACA係7200rpm,如果要黎儲data OK,
RUN 左30分鐘完全吾熱,而ACA(以前買落)果隻就非常熱,如果吾介意速度,可能會耐用D,而且價
錢同ACA差不多

我前幾日都買左呢隻4T(ABA),應該係5400rpm, 另一隻ACA係7200rpm,如果要黎儲data OK,
RUN 左30分鐘完全吾熱, ...
Vincent2006 發表於 2019-10-30 17:07
感謝資訊,咁我就考慮aba啦
純粹係想data多一份backup,
監控碟聽講讀取效率一般般,但寫入效率好好

RUN 左30分鐘完全吾熱, ...
Vincent2006 發表於 2019-10-30 17:07

ching, 請問隻4T(ABA)幾多年那間代理保的?thanks

ching, 請問隻4T(ABA)幾多年那間代理保的?thanks
Hewes 發表於 2019-10-31 05:55

using ABA now, very low temp and cheaper and lorger  MTBF. xlevel.

佢個故障率非常非常低。4TB大約 650 h ...
eric6a01 發表於 2019-10-30 15:09

好用,低溫,價低,用左一年暫時未壞
另一日立水8T就可以高成6-10度,小小怕過熱

CCTV碟老問題說過N次,就是寫入校驗很少/沒,文件損毀別問點解- -

佢個故障率非常非常低。4TB大約 650 h ...
eric6a01 發表於 2019-10-30 15:09

呢D硬碟係針對長時間不中斷讀寫一個FILE黎優化,

建議都係要買返針對普通電腦或者NAS果類硬碟

Hewes 發表於 2019-10-31 05:55

隻4T(ABA)廣源行3年保

呢D硬碟係針對長時間不中斷讀寫一個FILE黎優化,
大部份CCTV 系統檔案本身都有容錯能力, 好多做左基本的EC ...
s84292 發表於 2019-10-31 08:53

原來有甘ge問題,以為冇甘熱會耐用D