[購買問題] 買咗Toshiba 10TB MG06ACA10TE.. 好吵...

擺落部NAS度... 比起舊WD碟d聲浪真係好大..

呢家d 10TB 碟有冇師兄比較過邊隻比較靜呢?

唸緊換 Seagate Ironwolf

7200rpm + Enterprise通常都唔會靜
要靜請買5400rpm + 非Enterprise

5400rpm 的 He 盤.

猿~

BTW 樓煮係咪比下面條 link 呢類 ching 害左?

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 75&pid=38899826

KinChungE 發表於 2019-11-6 11:34

但要大容量(8T以上) 5400rpm無Toshiba 得返WD揀 (Seagate blacklisted)

KinChungE 發表於 2019-11-6 11:34

我用緊3TB WD Enterprise 都好靜...

5400rpm 的 He 盤.

猿~

BTW 樓煮係咪比下面條 link 呢類 ching 害左?
Miipp 發表於 2019-11-6 12:01

咁就冇卑果個ching害...

係問咗我平時買開間舖... 10TB選擇跟我同佢買概 Synology 218+... 佢就話拎Toshiba

冇唸咁多就買...

裝完開機就知中蕉...

但要大容量(8T以上) 5400rpm無Toshiba 得返WD揀 (Seagate blacklisted)
gtiger 發表於 2019-11-6 14:35

你係話靜概 8TB 以上?

你係話靜概 8TB 以上?
bunker 發表於 2019-11-6 15:35

同埋內置

同埋內置
gtiger 發表於 2019-11-6 15:46

睇來暫時買返個耳塞頂住先.... 好重皮...

新開盒比較嘈 , 用耐左,唔使成日抄嘢就靜!!!唔寫嘢就靜啦