點解講咗咁耐 Backup 好重要但仲有人係唔 Backup?
harryytm 發表於 2019-11-6 11:16 AM

價錢
backup麻煩
覺得自己唔會中

回覆 11# TH30

都話個HDD係backup disc囉

回覆  pc1668
    咁backup disc買咩牌子好...
mylifeofchair 發表於 2019-11-6 11:24

I prefer getting a DAS (2-bay/4-bay external hdd enclosure with 3.5" hdds).  Even for backup, I am using Toshiba MG04/05 8TB/6TB (enterprise models).

Large capacity 2.5" portable hdd might also be a good idea (no seagate!) but they are mostly SMR (no matter which brand).  If SMR is not a matter of concern, it seems Transcend is not bad.

D資料唔重要
因為佢係2nd backup
係唔想浪費$
俾人救就冇可能
可以自救就自救 ...
mylifeofchair 發表於 2019-11-6 11:30

你係想講想救返隻 HD 黎用定想救 HD 裡面 D data?
你話係 2nd backup 即係仲有另一 copy,我理解你係想整返好隻 HD 黎用?

救得番data,換番相同的底板, 再拆舊板的bios蕊片換到新板,
底板逃寶應該搵得到
https://www.hkepc.com/forum/view ... 4468&highlight=

最實際係淘件底板番來,拿塊板去搵整手機師傅幫手換。

回覆  pc1668

咁backup disc買咩牌子好...
mylifeofchair 發表於 2019-11-6 11:24

東豬
放Cloud 最好

一樣pcb 都用唔到,不過可以用板測個馬達是否正常

硬碟firmware 一部分存儲于碟片上,除非有專業程式load 咗碟片上嘅P list  Blist 連同初始化部分內容重新寫回新pcb上。

需要專用工具先做到。

你係想講想救返隻 HD 黎用定想救 HD 裡面 D data?
你話係 2nd backup 即係仲有另一 copy,我理解你係想 ...
tomchen 發表於 2019-11-6 19:27

想用返隻HDD咋
反正佢都係分身

救得番data,換番相同的底板, 再拆舊板的bios蕊片換到新板,
底板逃寶應該搵得到
...
101monster 發表於 2019-11-6 20:09

最實際係淘件底板番來,拿塊板去搵整手機師傅幫手換。
101monster 發表於 2019-11-6 20:13

問過
個賣家冇E隻板