[其他] Notebook 原廠 HDD 轉 SSD 方法

因為有一部手提電腦
當中的 Harddisk 開始有點老化 (想壞)
所以諗住轉隻 SSD

請問有咩方法可以連 OS+Lience 由舊 Harddisk 抄去新 SSD?

非常感謝

true image...clone...

因為有一部手提電腦
當中的 Harddisk 開始有點老化 (想壞)
所以諗住轉隻 SSD

請問有咩方法可以連 OS+Lienc ...
Charleshk 發表於 2020-1-18 21:47

我估你部notebook都係行2.5吋碟
你買個2.5吋外掛盒,放隻SSD入去再用USB插落notebook
之後再用software clone碟(免費software有好多選擇,有啲SSD會跟埋畀你)
Clone完就拆走舊Harddisk 再裝隻SSD入去
咁就用得

true image...clone...
HKEPC852 發表於 2020-1-18 22:33

感謝資料

順口一問
這是免費軟件嗎?

我估你部notebook都係行2.5吋碟
你買個2.5吋外掛盒,放隻SSD入去再用USB插落notebook
之後再用software cl ...
kachungho 發表於 2020-1-18 22:43

明白
非常詳盡的方法 ????????
感謝 ????

請問有無性價比高、耐用的 SSD 推介? (大約想搵 500G-1T)

回覆 1# Charleshk

免費軟件 Easeus Todo Backup

回覆 5# Charleshk

Crucial MX500 500GB $475, 1TB $878

回覆  Charleshk

免費軟件 Easeus Todo Backup
patklchung 發表於 2020-1-19 08:34

感謝師兄資料

回覆  Charleshk

Crucial MX500 500GB $475, 1TB $878
patklchung 發表於 2020-1-19 08:43

多謝師兄資料
價錢都合理
多謝推介