[技術討論] 有無人用SSD黎BT download

(我最近好多post,別介意 )
試左好多方法,想部desktop嘅hdd靜啲,
墊幾塊海棉紙,搵重野壓住佢,都嘈
我唔考慮換case了

所以想買多隻ssd

我知ssd唔適合用來狂download、BT
但都想問你地會唔會

墊幾塊海棉紙,搵重野壓住佢,都 ...
eric6a01 發表於 2020-4-14 22:06

唔適合,沒用既ssd 例外
bt 要靜,nas la 省電

For BT, use Ramdisk!

墊幾塊海棉紙,搵重野壓住佢,都 ...
eric6a01 發表於 2020-4-14 22:06

有隻舊SSD專放來做BT, download 完自動抄返去HDD

放心BT   其實你留意返根本無乜人係因為寫入總量而令SSD收檔  更多的係controller的損壞  
除非你話只想買個250G但每日要BT幾百GB  (呢D應該唔係個人用係商業用)

放心BT   其實你留意返根本無乜人係因為寫入總量而令SSD收檔  更多的係controller的損壞  
除非你話只想買 ...
zero2001053 發表於 2020-4-14 10:47 PM

controller 點解會壞?

回覆 6# TH30

人點解會死??

controller 點解會壞?
TH30 發表於 2020-4-14 23:39

多數都好似因為過熱?
其實晶片呢d野話壞就壞

我因為BT多數都只係幾GB ,  
所以會用ramdisk download完 copy過去NAS算
另外有隻128GB SSD , 因為都有咁上下年份,  所以都用黎BT算

樓煮用乜 HDD 會嘈?

我用 wd 5400rpm 8T He 盤來 B, 靜到幾乎無聲喎

我用ramdisk黎bt, 44GB夠用