[技術討論] 再談M-Disc千年光碟

用過之後真係返唔到轉頭
因為M-Disc係用類岩石材料做資料層,
燒錄機喺M-Disc表面打出一個個坑,
用來記錄資料,同一般燒錄光碟唔同,
普通碟係利用“變色”黎記錄資料(好似係)

喺YouTube可以搵到片段,
有公司將M-Disc放入液態氮,
再放入滾水,之後仍然能夠讀取

呢隻碟令我印象好深刻,
唔洗再怕普通光碟老化

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

邊度有得賣

邊度有得賣
kbpaul 發表於 2020-4-17 19:14
好耐以前腦場有
https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=1
不過係2016年了...
我用淘X買

邊度有得賣
kbpaul 發表於 2020-4-17 19:14

而家腦場地庫都仲有得賣
係 25GB BD-R 嘅 M-Disc
不過係單隻裝無記錯係 $50 幾一隻

而家腦場地庫都仲有得賣
係 25GB BD-R 嘅 M-Disc
不過係單隻裝無記錯係 $50 幾一隻 ...
harryytm 發表於 2020-4-17 19:31
官方價又係好奇怪,
4.7gb (dvd) $25左右
25gb (bdr) $40左右
焗住買dvd,因為支援m disc嘅burner太貴

普通碟係利用“變色”黎記錄資料
eric6a01 發表於 2020-4-17 19:08

第一次聽,咁新奇?

第一次聽,咁新奇?
tomchen 發表於 2020-4-17 20:48

見你咁講,我可能寫錯

幾年前去開日本, 買左D M-DISC,只有V同R兩隻牌子,DVD(4.7G)大約300Yen一隻,BD-R(25G)大約400Yen一隻,非獨立包裝,最少5隻一筒

回覆 1# eric6a01

你應該有D資料可能要留比子孫果代, 我估M-Disc千年光碟應該唔平,我另愿放Google drive算了,當然Google drive都有可能data lost , 但我覺得機率好少

回覆  eric6a01

你應該有D資料可能要留比子孫果代, 我估M-Disc千年光碟應該唔平,我另愿放Goo ...
bongbong3481 發表於 2020-4-18 16:06
哈哈 只係for自己用