[操作疑難] 硬碟不能讀寫

今日開機發現 D: SATA harddisk 讀不到,話 I/O 装置錯誤,但入 BIOS 見到部 harddisk,請問是底板定 harddisk 壞?

via HKEPC Reader for Android

拔左 SATA CABLE 同 POWER;
再插過睇下;
當然關機先

仲睇唔睇到 SMART

回復 2 #aazz
着住機拔插會唔會燒架?

回復 aazz
着住機拔插會唔會燒架?

JLO 發表於 2020-6-21 14:28

打錯;
機器問題;
機器唔聽指示

之前插上一隻壞 USB 手指 (Windows 認不到), 會唔會係咁撞左 sata harddisk?

現在 harddisk 320GB read/write 到, 是否因之冇 update Windows 10 version 2004?
javascript:;
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

check PS voltage and smart log.

剛用 Crystraldiskinfo check,佢揾唔到D:  drive 去 check

而 file manager 讀到D: 的 folders 又讀唔到 folders 內 的 files

這是否肯定是 harddisk 壞?

再 boot 機和再用 Crystaldiskinfo 睇到:
咁即係??
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊