[技術討論] 想買隻4TB裝GAME, 而家有乜野牌子襟用?

一路用緊隻1TB SSD 做system disk 連埋裝GAME, 長期吾夠位用
想的起心肝加多隻HDD, 想問有乜款可以推介, thankss

回復 1 #Sanger

裝game用HDD!?

好心的起心肝入隻1-2TB SSD啦!

回復 Sanger

裝game用HDD!?  

好心的起心肝入隻1-2TB SSD啦!
antonyhk 發表於 2020-6-26 09:33

我見steam summer sales已經有一堆wish list要清, 一下子怕買多隻1TB都直刻打爆 :(
2TB又太貴

我見steam summer sales已經有一堆wish list要清, 一下子怕買多隻1TB都直刻打爆 :(
2TB又太貴 ...
Sanger 發表於 2020-6-26 09:45

SSHD
Seagate 3.5" FireCuda ST1000DX002 1TB SSHD 8GB SSD,7200rpm,64MB Barracuda        560
Seagate 3.5" FireCuda ST2000DX002 2TB SSHD 8GB SSD,7200rpm,64MB Barracuda        738
無記錯保養係 5 年
唔知有無改

2TB又太貴 ...

steam summer sales,師兄有無網址? thx

2TB又太貴 ...

買還買,装還装,冇人叫你買左要同一時間装晒百九几隻game姐,八舊几水買隻mx500, 夠你同一時間装十隻game啦(真係有需要/有可能同時玩十隻game?),點都好过你用hdd装啦下話。

Fast=SSD
太貴=HDD

針沒有兩面利

最好唔好比人係線上多人遊戲見到你啦, 如果裝連機game落HDD同叫人斬你係無分別

搵左隻舊HDD黎試打機, 真係Load耐左好多
寵慣左返吾到轉頭
都係執多隻1TB SSD算

真心建議如果用AMD 400&500系版,建議256GB NVME+4T HDD裝game,用storemi
常玩嘅game會load得快D,兼顧容量速度,又唔使次次重新download game
HDD建議toshiba DT01aca400
SSD建議Samsung 860 evo 250GB
如果用intel當我冇講,optane memory太廢

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)