[操作疑難] MLC/QLC 會不也有SMR慢速情況?

問問跌落去到SMR慢速. 或 MLC/QLC, 那1TB 2.5 HDD, 256/512GB SD CARD, 256/512GB FLASH DRIVE, 那的會比較好的, 要經常Read/Write 大量file 抄來抄去.
MLC/QLC 會不也有SMR慢速情況?

謝謝.

所以部份Enterprise SSD會特別標明Sustained Write Speed, 即係你點write爆cache跌速後都仲有指明個速度
真正要唔跌速就要用SLC SSD

不過而家主流NVMe TLC SSD, 可能max 2000MB/sec write, 爆cache 300MB/sec, 自然冇咁多人投訴
HDD max 200MB/sec write, 爆cache 10MB/sec, 自然會投訴

問問跌落去到SMR慢速. 或 MLC/QLC, 那1TB 2.5 HDD, 256/512GB SD CARD, 256/512GB FLASH DRIVE, 那的會比較好的, 要經常Read/Write 大量file 抄來抄去.
MLC/QLC 會不也有SMR慢速情況?

keeauu9 發表於 2020-8-23 23:33

SMR 唔係HDD先有咩?  
同MLC QLC又有咩關係?
兩隻都係SSD黎
樓主不如搞清楚D野先

是看最後當落到地獄低速下 , SMR, MLC/QLC  有沒有那的速度上會好一點,
主要read/write file 過file用, 看看會買什麼裝置會好一點.

回覆 4# keeauu9

買970pro / Intel Optane 就唔會有低速地獄問題

回覆  keeauu9

買970pro / Intel Optane 就唔會有低速地獄問題
marcochl 發表於 2020-8-24 00:01

謝謝, 但這的不方便移動, 我需要帶drive 走來走去 最好usb/usb-c , 大file 手指128gb都唔夠用.

謝謝, 但這的不方便移動, 我需要帶drive 走來走去 最好usb/usb-c , 大file 手指128gb都唔夠用. ...
keeauu9 發表於 2020-8-24 12:12 AM

optane ssd都有m.2形式

謝謝, 但這的不方便移動, 我需要帶drive 走來走去 最好usb/usb-c , 大file 手指128gb都唔夠用. ...
keeauu9 發表於 2020-8-24 00:12

腦場大把 USB/USB-C 嘅 SSD 外置盒

一係TB, 不過支援NVMe的M.2 USB/Type-C香港同大6差唔多$$

可以買個 NVME 外置盒,之後插條M2 SSD 插去
如果你部機有 TB port,真係快到驚