[raid 卡] 家陣 build 廿幾 TB 既 RAID 大約要幾耐?

n 年前試過用張 2208 為 4 隻 3TB build RAID 5, 足足 build 左 72 粒鐘.
上次再起 ESXi server, 因為想快, 就咁直插無 RAID, 然後 VM 既 OS 行 software raid.
不過, 每次起 VM 就煩左, 要間多隻碟.  亦而且試過一次死碟, ESXi 度都多左野攪.

遲下可能會再起過隻 server, 又想試番硬 raid, 但 setup 唔可以太耐.  所以想請教一 下, 家陣既 主板 或者 RAID controller, build 3~4 隻 8TB 既碟, 唔知要幾耐?  會唔會又係要幾日?  定係可先行到機, 然後 runtime 再慢慢 sync 番?

有無人直接用番 主板 上粒 chip 起 RAID 呢?  如果咁樣將來升級, 會唔會因為主板唔同左, read 唔番?
唔該哂先.

1. 新起raid array唔需要rebuild, 壞碟要換先要rebuild
2. 不論底板raid定hardware raid card都支援online rebuild
3. ESXi不支援Intel/AMD Chipset RAID, 必需外加RAID Controller
4. 如果Intel換Intel底板 / AMD換AMD底板, 9成9讀得翻, 只要新底板唔好比之前果塊舊款就OK, 而Intel同AMD互換就唔得

1. 新起raid array唔需要rebuild, 壞碟要換先要rebuild
2. 不論底板raid定hardware raid card都支援online  ...
KinChungE 發表於 2020-8-24 13:58

唔該 ching, 可能我太耐無玩, 但我記得, 當年真係要 hold 左部機幾日, 唔係 rebuild, 係 initial 果下. 係 boot 機入 controller 既 menu 度 build, 要等佢 build 完至熄得機.
如果可以 online build 就好了.  可以好快起到機.

U 我都係玩 I 記, 唔會轉黎轉去, 都有諗過用主板既算, 聽人講效能唔係差好多.  不過, ESXi 不支援就係死症了
係呢, ching 唔知家陣有無邊隻千零蚊抵玩既 raid 卡可以推介下.  唔該哂.

唔該 ching, 可能我太耐無玩, 但我記得, 當年真係要 hold 左部機幾日, 唔係 rebuild, 係 initial 果下.  ...
Super169 發表於 2020-8-24 14:03

1. 睇你揀Fast Init定Full Init, Fast好快, Full超耐, 如果你唔需要scan bad sector就唔需要full (其實就算揀左full init, 你都可以照reboot, 照裝OS, 佢會一路background init)

2. HW RAID多數都係淘寶平, LSI
按級數高至低排序:
LSI 9460-8i (NVMe / SAS 12Gbps)
LSI 9360-8i (SAS 12Gbps)
LSI 9265-8i (SAS 6Gbps, dual core CPU)
LSI 9260-8i (SAS 6Gbps, single core CPU)
自己睇budget決定買邊張

1. 睇你揀Fast Init定Full Init, Fast好快, Full超耐, 如果你唔需要scan bad sector就唔需要full (其實就 ...
KinChungE 發表於 2020-8-24 14:13

唔該哂 ching, 其實我張 2208 chip 既 H710P 之前雖然無用佢, 但都無掉, 不過應該無電了.
只係唔知家陣 6G 係咪都夠快, 或者有時間淘番粒電再試下先..

唔該哂 ching, 其實我張 2208 chip 既 H710P 之前雖然無用佢, 但都無掉, 不過應該無電了.
只係唔知家陣  ...
Super169 發表於 2020-8-24 14:23

其實夠哂, 因為係6Gbps per device, 唔係total speed 6Gbps
正常你用SATA III SSD/HDD都係得6Gbps

不過LSI 92xx系列已discontinued, 冇bios/driver update, 開機比較慢

(其實H710P同9265-8i一樣chipset, 不過firmware唔同)

其實夠哂, 因為係6Gbps per device, 唔係total speed 6Gbps
正常你用SATA III SSD/HDD都係得6Gbps

不過L ...
KinChungE 發表於 2020-8-24 14:25

想問多樣野, 2208 既 chip 都出左好多年了, 唔知 8TB 以上既 HD 會唔會認唔到.
因為家陣手頭 server 用緊 HD 最細果隻都 8TB, 如果再買都可能 10 ~ 12TB 既, 怕認唔到.

想問多樣野, 2208 既 chip 都出左好多年了, 唔知 8TB 以上既 HD 會唔會認唔到.
因為家陣手頭 server 用緊 ...
Super169 發表於 2020-8-24 14:31

唔會
只要支援>3TB既, 都可以用再大既碟
我自己9265-8i配4 x 8TB RAID-5都用左好耐
留意, 切勿用SMR碟行RAID

2. 不論底板raid定hardware raid card都支援online  ...
KinChungE 發表於 24-8-2020 13:58

一般家用, 會唔會用番d底板raid反而仲好d, 因為壞左之後都係跟番牌子, 好似我張SLI咁...依家d data都未知是否生存 未有心機裝部新nas

一般家用, 會唔會用番d底板raid反而仲好d, 因為壞左之後都係跟番牌子, 好似我張SLI咁...依家d data都未知 ...
惡魔城城主 發表於 2020-8-24 14:50

但 ching 話 ESXi 唔支援, 已經係死症了.