[測試] PLEXTOR PX-1TM9PGN+ 速度問題

咁慢係味CPU問題?

i5 4440 + ASUS H97M-E

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# 魚蛋Strike

官網見
產品簡介 M.2 - 加快你的系統快如閃電的10Gb / s的傳輸速度
產品規格 1 x M.2 Socket 3, , with M Key, type 2260/2280 storage devices support (both SATA & PCIE mode)

我估M.2 Socket唔係行pcie 3.0 x 4

回覆  魚蛋Strike

官網見
產品簡介 M.2 - 加快你的系統快如閃電的10Gb / s的傳輸速度
產品規格 1 x M.2 S ...
itpeanut 發表於 2020-9-14 23:15

原來仲有咁既分別, thanks

你呢個係行x2
正常係x4會寫32Gb/s

真係想行返x4可以試下買張pcie adapter 試下得唔得

仲有,唔單止行x2,仲要係PCI-E 2.0

魚蛋Strike 發表於 2020-9-15 20:33

你塊MB行 PCIe x2.0 x 2 = 1GB/s
要快你買NVMe轉PCIe 插 x16 就做到 PCIe x3.0 x 4

魚蛋Strike 發表於 2020-9-15 20:33

我聽有d 人講pcie唔可以做boot drive

我聽有d 人講pcie唔可以做boot drive
魚蛋Strike 發表於 2020-9-18 10:35 PM

更新到最新BIOS就得

2402開始已經support nvme

ASUS H97M-E 只支援 pcie 2.0 x1和 pcie 3.0 x16, 除非你插nvme adapter落 pcie (3.0) x16 slot, 否則插落 pcie (2.0) x1 slot只會更慢

各位分析好精準, 結論都係upgrade算