[技術討論] USB3.2 Gen1 行唔行得盡 SATA SSD 個速度?

塊底板有 USB3. 2 Gen1 ,如果外置接隻SATA SSD(550MB/s Read 和 500MB/s Write)
個USB port行唔行得盡個速度?唔該

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

實際用落差唔多

行唔盡
Gen 1理論值先500MB/sec

行唔盡
Gen 1理論值先500MB/sec
KinChungE 發表於 2020-9-20 13:38

實際速度有無 400MB/s?

其實我情況係咁,我平時個System行M.2,但有時試野用隻SATA SSD Boot 另一個Windows哩行。而家既做法係開機箱插隻SSD 落SATA度 Boot,但如果可以做到外置插USB會方便D,想問下咁樣work 唔work?

其實我情況係咁,我平時個System行M.2,但有時試野用隻SATA SSD Boot 另一個Windows哩行。而家既做法係開機 ...
simon_mme 發表於 2020-9-20 13:48

Windows如果原先用開係AHCI/IDE mode,正常就唔support轉去USB drive boot,除非事前/裝Windows時已加料

實際速度有無 400MB/s?
simon_mme 發表於 2020-9-20 13:42

視乎個別SATA to USB Controller chip

其實我情況係咁,我平時個System行M.2,但有時試野用隻SATA SSD Boot 另一個Windows哩行。而家既做法係開機 ...
simon_mme 發表於 2020-9-20 13:48

最簡單應該係機箱後面伸條sata線同power線出嚟

得閒玩可以睇win2usb之類定係做disk cloning嘅程式,記得見過有隻有呢個功能但未試過
有時間慢慢搵或者期待高人提點
但如果無乜set security的話用整win2go手指嘅方法可能都得

隻ssd得閒clone定多份咪直接放usb盒玩玩,可能用埋bcdboot整個新引導,識就bootice,衰咗咪clone返落去
印象中試過硬碟拎去第部機detect過晒啲硬件,再拎返原機插usb又boot得起,不過真係有時間先慢慢玩

3.2 Gen 1唔係即係平時講嘅3.0咩?