[購買問題] 10TB HDD選擇, 插電腦使用

暫時睇中WD Ultrastar HC330 10TB
見有另一個型號WD Ultrastar HC510 同 HC330差百幾蚊
想問下有咩分別?
係咪兩隻都係5年保?

或有無其他建議?

回覆 1# tplcm

HC510   helium-filled   
HC330   No
https://blocksandfiles.com/2019/07/23/wd-ultrastar-dc-hc330/

用緊Hc330 10Tb
用落無問題 係有少少嘈

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

暫時睇中WD Ultrastar HC330 10TB
見有另一個型號WD Ultrastar HC510 同 HC330差百幾蚊
想問下有咩分別?
...
tplcm 發表於 2020-11-13 00:47

兩隻款而家分別最平賣緊幾多錢個?

10TB HDD你地用會唔會再分區?

TDA1521A 發表於 2020-11-15 14:31

唔會
分區目的主要係將 OS 同 DATA 分開
方便用 Clone 檔軟件去還原或者 Format 成個 OS Drive 重裝

SSD 一樣都會分區
理由同上再加上將 Game 同 OS 分開
因為 Game 多數非常巨型
方便重裝 OS 之後
可以透過 Import 放喺 SSD 上面另一個分割區嘅 Steam Library
去避免因為重新安裝啲 Game 而費 SSD 嘅 TBW

HC510好似要加ADAPTER先用到

HC510好似要加ADAPTER先用到
Vincentfung 發表於 2020-11-16 09:55

近年買既火牛都要? e.g. neoeco2 450w

TDA1521A 發表於 2020-11-15 14:31

其中一隻最細2T分了60G在頭,用來放Portable Software 和Downloads (抄走不用做defrag)

via HKEPC Reader for Android