[技術討論] 快速測試哪些file有損壞?

當然,壞軌overall係用crystal disk info睇
但如果想知邊一啲file受損,
無理由用軟件 成隻碟掃過佢,要成一兩個鐘

會唔會有啲快速方法?
例如成隻hdd/ssd data,
用剪下貼上,喺同一隻碟移來移去,
如果邊啲kick住移唔到,
就可以知道係佢受損了

File 要開出嚟先知
比你抄得走唔代表開到,特別係影片同相

當然,壞軌overall係用crystal disk info睇
但如果想知邊一啲file受損,
無理由用軟件 成隻碟掃過佢,要成 ...
eric6a01 發表於 2020-11-13 15:40

全部檔案用 Hash Check 去 Hash 一次
做 Hash 同時有讀一次嘅效果
邊個檔案做唔到 Hash 即係有壞區喺個檔案入面

File 要開出嚟先知
比你抄得走唔代表開到,特別係影片同相
Once 發表於 2020-11-13 16:02

FAT/FAT32/NTFS/exFAT 全部都無檔案 checksum 嘅設計
檔案完整性完全依賴個硬碟嘅 ECC
正常有壞區硬碟會報返比 OS 知邊個磁區有 Read Error 而卡死喺度
BTRFS/ReFS/ZFS 之類嘅檔案系統先至有檔案 checksum 嘅設計

FAT/FAT32/NTFS/exFAT 全部都無檔案 checksum 嘅設計
檔案完整性完全依賴個硬碟嘅 ECC
正常有壞區硬碟會報 ...
harryytm 發表於 2020-11-13 16:26

Enterprise HDD先會識同OS講Read Error (TLER)
普通HDD可以bad sector真係freeze左一路唔郁