[操作疑難] 3TB HDD Write 正常 / Read-Transfer 會 drop speed 到 0

SMART 紅左, 行chkdsk /f /x /r, 行左一日 ETA 仲有 269 hours 無再行
Write 基本上正常 Full Speed, Read/Transfer 行完十幾秒會drop到得番 0 - 355kb/s  (單一大file)
大部分check run過都話speed pass 正常, 無bad sector, 有無咩方法可以fix/快d backup走 d file?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

05 是 Bad Sectors (己經將BAD SECTOR用後備替換數量),16進制7D3,成2000,9成9有檔案係唔能夠讀取。
正常一個sector 係512Bytes或者4096Bytes,視乎是否AF。

SMART 紅左, 行chkdsk /f /x /r, 行左一日 ETA 仲有 269 hours 無再行
Write 基本上正常 Full Speed, Read/ ...
MaTT 發表於 2020-11-16 16:49

個software可以轉10進, 05=Bad Sectors只要唔係0都唔會用, backup完有保換, 無保當死HD賣$20

05 是 Bad Sectors (己經將BAD SECTOR用後備替換數量),16進制7D3,成2000,9成9有檔案係唔能夠讀取。
正常 ...
hoho1986 發表於 2020-11-17 00:11

AF 硬碟 0x05 都係計 512 Byte 一個磁區
即係一個 4KiB 壞磁區會計做 8 個

另外 0x05 係隻碟已經將壞區入面修復到嘅數據移去後備磁區嘅數目
修復唔到嘅磁區係計落 0xC6
所以樓主個 Case 仲未出現 Data Loss

Write 基本上正常 Full Speed, Read/ ...
MaTT 發表於 2020-11-16 16:49

樓主你個情況應該係開始壞磁頭
強烈建議你唔好再用軟件去掃隻硬碟包括 CHKDSK
因為你咁做極有可能會令個問題惡化
建議盡快抄走數據會比較適當

抄走數據我會用 FreeFileSync
個介面可以清楚比較兩邊有咩檔案仲未抄
官方網頁:https://freefilesync.org/

回覆 6# harryytm

thanks, 而家用Fastcopy慢慢過d file走

回覆  harryytm

thanks, 而家用Fastcopy慢慢過d file走
MaTT 發表於 2020-11-17 21:28

諗極都唔明 FastCopy 有咩好

諗極都唔明 FastCopy 有咩好
harryytm 發表於 2020-11-17 21:41

Win7年代會快D, 因為佢會用大量RAM做Cache
Win10本身OS已經做左呢樣野, 分別唔大

Win7年代會快D, 因為佢會用大量RAM做Cache
Win10本身OS已經做左呢樣野, 分別唔大 ...
KinChungE 發表於 2020-11-18 23:11

但係佢個對比功能我覺得幾弱下
有咩檔案未抄好難清楚睇到
對於 Backup 嚟講我覺得唔係好適合咁解