[保養相關] 日立硬碟果然老而彌堅,買咗隻二手玩下

300蚊左右買咗呢隻2TB,
唔少得攝影下先!
驚奇嘅係,呢隻二手貨連續"操"咗7至8年,
SMART數字依然靚仔

300蚊左右買咗呢隻2TB,
唔少得攝影下先!
驚奇嘅係,呢隻二手貨連續"操"咗7至8年,
SMART數字依然靚仔
...
eric6a01 發表於 17/11/2020 22:54

物主 可能 無 踢 過 隻 HDD....

物主 可能 無 踢 過 隻 HDD....
toylet 發表於 2020-11-17 23:37

至少“讀取錯誤”係零,Seagate每兩秒會增加幾百幾千cls

至少“讀取錯誤”係零,Seagate每兩秒會增加幾百幾千cls
eric6a01 發表於 17/11/2020 23:41

好似話 有 方法 改寫/篡改 SMART 啲 values.... 小心有詐!

好似話 有 方法 改寫/篡改 SMART 啲 values.... 小心有詐!
toylet 發表於 2020-11-18 00:18

通常一係唔改
一改就使用時數都改
6萬小時唔似改過

日立真係好襟用‧
呢隻2T由2011年到2019年‧1日開1次‧仍然好健康‧
同一時期seagate都壞咗幾隻‧有D只用了幾百小時‧
因容量太少不夠用‧現在閒置中!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢隻有咩好處, 2T $300 ? 我都有隻2T WD 7200

我以前都有部05年出既80GB SATA都係呢個樣
係街執 本身玩左5萬幾小時 我用佢黎長開 少read write 有日好突然咁就走左
估唔到11年出既都冇變過仲係呢個老土樣 連label都冇變
夠晒實而不華

以前未有ssd 我一向買開WD RE/Toshiba 好少接觸Hitachi
就係嫌佢個樣太地味 而且唔方會快得去邊

我仲有幾隻HUA 既2TB 行緊係 TESTING NAS
一隻廿幾條壞軌 成日達達聲 其他仲正常中

搵我一樣價賣 wd 3T 比你麻...