[操作疑難] SMART C5黃燈問題

有隻1TB 既harddisk, C5黃燈左,
其實佢好似一個月前C5都黃過一次, 但之後再check又無返C5黃,
想問兩樣野,
1. 佢係咪就死
2. C5黃燈自動消失係正常?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有隻1TB 既harddisk, 05黃燈左,
其實佢好似一個月前05都黃過一次, 但之後再check又無返05黃,
想問兩樣野 ...
GTRR35 發表於 2020-11-20 15:48

你個 Screenshot 係 C5 黃燈
C5 意思係讀取磁區嘅時候有數據損壞但仍可以用 ECC 救返
通常個磁區成功重新寫到數據入去就會消失
不過經常C5時有時無代表個磁頭有啲問題
可以嘅話最好換過部新嘅

不過記住硬碟幾時壞無人知
無論有無機會壞都好
重要數據一定要有 1 份或以上嘅 Backup
我買硬碟通常買兩隻
一隻平時用另一隻係 Backup 定期用 FreeFileSync 去同步

你個 Screenshot 係 C5 黃燈
C5 意思係讀取磁區嘅時候有數據損壞但仍可以用 ECC 救返
通常個磁區成功重新 ...
harryytm 發表於 2020-11-20 17:55

sorry 打錯晒 係C5先岩, 改返先

tnx 詳細講解, 咁其實都代表可以準備買隻新

隻 hd 只可用來BT

不要放重要data

隻 hd 只可用來BT
raym123 發表於 2020-11-23 16:52

唔太識BT野, 想問下點解用來BT就ok?
BT read/write係咪升得好快
你指用來BT係咪姐係用埋隻disk 淨低既壽命去down野就算? 如果BT中途死左就當佢唔好彩?

sorry真係唔係好識, 請指教

唔太識BT野, 想問下點解用來BT就ok?
BT read/write係咪升得好快
你指用來BT係咪姐係用埋隻disk 淨低 ...
GTRR35 發表於 2020-11-24 15:23

如果BT中途死左, 都損失可控
唔死就賺咗.
返正隻HD 都冇其他用法

回覆 1# GTRR35

唔正常咁斷電都有機會出C5 呢個我都試過 最後zero fill完C5冇左 繼續用冇再出C5正常運作 你都可以試下

回覆  GTRR35

唔正常咁斷電都有機會出C5 呢個我都試過 最後zero fill完C5冇左 繼續用冇再出C5正常運 ...
1597532468000 發表於 2020-11-26 21:23

thanks for the suggestion, 有時間會backup後試下