[技術討論] 典解 磁帶 一直冇平民化?

基本上是好成熟的媒體,而且容量又高,成本又平,可解一值冇平民化?

其實成本唔平,個drive全新要成幾皮嘢,絕對唔係平民買得起。

至於個drive點解咁貴,我估除咗補回開發嘅成本外,磁帶機針對大企業市場下相對上設計以耐用為主,所以個磁頭製造方法會比較不計成本將貨就價~

via HKEPC Reader for Android

更大問題係成本高又唔耐用,唔耐用唔係帶既問題,而係成日改朝換代。
LTO-8 可以連 LTO-6 都讀唔到,講緊中間隔左 5 年。
LTO-9 又唔 Support LTO-7。

你會唔會每隔幾年帶過帶?唔過帶到隔 3-4 代萬一死機,咪又係重新投資過,仲要過 2 次帶。

帶要大量用先比HDD有好處 (講緊最少十幾廿餅以上)
而家單隻HDD已經18TB, 一般user有幾多人仲需要大量用帶?

而且一般家庭環境擺磁帶cold storage, 仲快壞過harddisk

冇隨機讀取既能力, 點民用呢?

典解 磁帶 一直冇平民化?
基本上是好成熟的媒體,而且容量又高,成本又平,可解一值冇平民化?
x37 發表於 18/12/2020 18:59

因為 hard disks 發展得快?

冇隨機讀取既能力, 點民用呢?
戀人未滿 發表於 18/12/2020 22:49

只 用來 backup/restore 無所謂.....

集中發展商用仲好揾
https://blocksandfiles.com/2020/12/16/ibm-and-fujifilm-580tb-tape-capacity-record/

N年前Mainframe 用 大型Tape Library 已是Tape drives + disk array同一cabinet.  Tape data會pack得好好才寫落disk到. Data access番出來速度快得多.

集中發展商用仲好揾
hkhappy945 發表於 2020-12-18 23:26

該技術使磁頭定位可以達到3.2 nm的世界紀錄精度,而此時磁帶以約15 km / h的速度流過讀取磁頭。
新技術都幾勁下.,,,,