[操作疑難] [求 smart 高人] 大鑊!?新買toshiba 8t 即刻見黃

依家scan緊。。。

問題大唔大?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實係唔係 reallocated sector/event count 冇數就冇問題?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

收發信號的核和值出錯 :
信號線鬆脫 / 接觸不良 / 線材沒按規範去屏蔽干擾

換過條Sata data 線/ 插實條線

https://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.

查過知道其中一個可能性係條線有問題。
但係冇喐過,scan咗三個鐘而家都冇乜事。。。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

依家scan緊。。。

問題大唔大?
totalz 發表於 2020-12-31 18:42

HD tune正常人係唔會用, 因太垃圾同不可信

via HKEPC IR Pro 3. ...
totalz 發表於 2020-12-31 21:47

C7 只是 Cable 接觸不良, 重新插實條線或換線就可以解決, 只要數值不再增加便沒有問題

via HKEPC IR Pro 3. ...
totalz 發表於 2020-12-31 21:47

C7 試過係個cable 問題較多,  NAS個接口出事都會...
早一年我NAS 其中一隻碟出C7   
RMA完都即刻出C7  換去第二個slot就再無問題

HD tune正常人係唔會用, 因太垃圾同不可信
zoin0000 發表於 2020-12-31 23:26

認同

SATA 有 Checksum 去 Check 啲傳輸嘅 Data 係咪完整
唔啱 Checksum 就會 Resend 同硬碟記低出現幾多次
C7 就係記錄呢樣野
只要換過線之後 RAW 值無再增加就 ok