[技術討論] 加隻SSD換唔換埋隻舊HDD好?

又係我
幫部DELL desktop加左隻MX500(安OS)
今日睇返單先知部機用左岩岩好5年

用左軟件睇隻舊HDD好似無咩事
考慮緊換唔換埋好?

如果換埋有無邊隻好?
主要放大量相/備份,但上網睇過下又有分SMR同CMT
之前有人介紹呢隻Western Digital HGST Ultrastar DC HC310 (7K6) 7200rpm Enterprise Hard Disk 4TB HUS726T4TALE6L4
就7百幾(2T夠用,見佢同4T差唔多價)
定我拎7百幾買2隻2T HD普通HDD用,當多隻備份?

2TB 硬碟每 TB 計好貴而且係 5400 rpm 同 SMR
當 Cold Storage 嘅話都 ok 不過一 Copy 細檔案就好慢
新嘅 SMR 有 TRIM 可能跌速問題無咁嚴重

如果手鬆最好買 8 TB 企業版因為每 TB 大約 130 左右
8TB 今日你用唔曬唔代表未來唔會
我好後悔以前唔係有大買大
而家 Migrate 曬去 8TB / 10TB 之後
對住一大埋退役 2TB 唔知點處置

而家 Desktop HDD 主要分 5400rpm 同 7200rpm

Desktop 7200rpm
Seagate 有 1TB 2TB
WD 只得 1TB
Toshiba 有 1TB 2TB 3TB 4TB 6TB

Desktop 5400 rpm
Seagate 有 3TB 6TB 8TB
WD 有 2TB 4TB 6TB
Toshiba 有 2TB 4TB

而 Seagate 4TB Desktop 係特別 5900rpm

7200rpm5900rpm5400rpm
Seagate1TB 2TB4TB3TB 6TB 8TB
WD1TB
2TB 4TB 6TB
Toshiba1TB 2TB 3TB 4TB 6TB
2TB 4TB 6TB

我好後悔以前唔係有大買大
而家 Migrate 曬去 8TB / 10TB 之後
對住一大埋退役 2TB 唔知點處置
harryytm 發表於 2021-1-5 21:33

冇話後唔後悔嘅!ching可能你5年後又想點解當年唔買18T而買8T‧
更新換代好正常‧
而家二手2T重有市!

冇話後唔後悔嘅!ching可能你5年後又想點解當年唔買18T而買8T‧
更新換代好正常‧
而家二手2T重有市! ...
chow.cc 發表於 2021-1-5 21:58

Desktop 2TB 最平每 TB 係 $175/TB(5400rpm) / $190/TB(7200rpm)
我而家買硬碟嘅原則係睇每 TB 幾錢
企業版 18TB $193/TB 唔算平
最平係企業版 8TB $130/TB 跟住係 10TB $138/TB
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我而家買硬碟嘅原則係睇每 TB 幾錢
企業版 18TB $193/TB 唔算平
最平係企業版 8TB 跟住係 10TB ...
harryytm 發表於 2021-1-5 22:04

所以我都係有平買平‧而家用緊6-10T‧繼續更新换代‧繼續儲垃圾!

所以我都係有平買平‧而家用緊6-10T‧繼續更新换代‧繼續儲垃圾!
chow.cc 發表於 2021-1-5 22:10

MG06ACA800E 每 TB 最平 $130/TB
仲平過 MD04ACA600