[操作疑難] usb 2.5" hdd傳統的有 PMR, SMR分別? ssd hdd, 是不是都有 PMR, SMR?

問問usb 2.5"  hdd傳統的有 PMR, SMR分別? 那麼, 現在 usb 2.5" ssd hdd, 是不是都有 PMR, SMR 分別?

問問usb 2.5"  hdd傳統的有 PMR, SMR分別? 那麼, 現在 usb 2.5" ssd hdd, 是不是都有 PMR, SMR 分別? ...
mohalo 發表於 2021-1-6 01:17

SSD 有分 SLC MLC TLC QLC
SLC 基本上已經差唔多無得賣得企業會用
市面多數得 MLC TLC QLC 而 MLC 開始少
TLC QLC 因為寫入速度慢嘅關系
會有一樣叫 SLC Cache 嘅野
用部份 NAND 以 SLC 模式先寫入
到閒置慢慢將啲 SLC Cache 嘅 Data 用返 TLC QLC Mode 寫入返落 NAND
而 SLC Cache 嘅空間有限
一用盡就會跌返去 TLC QLC 個寫入速度
到清曬個 SLC Cache 先至會寫入快返

而 MLC 嘅寫入速度相對無 TLC QLC 咁慢
出現爆 Cache 情況比較少
所以好多人仲會特登去搵 MLC SSD

HDD 嘅 SMR 其實都係同 SSD 嘅 TLC QLC 差唔多
SMR HDD 嘅讀取磁頭細寫入磁頭一半
寫入 SMR 區域嘅時候會將啲磁軌叠住嚟寫入去增加容量

而家市買上嘅 2.5" HDD 好多都開始用 SMR

SMR HDD 嘅磁碟片會分 PMR 同 SMR 區
寫入嘅時候會做分流
連續寫入嘅野會分流去 SMR 區
而非連續寫入就分流去 PMR 區
但一遇上 PMR 區滿曬要寫野入 SMR 區嘅時候
就要重新叠過啲磁軌變咗寫入勁慢

為咗解決呢個問題
再新啲嘅 SMR 仲會有 TRIM
用嚟睇邊啲 SMR 區邊啲位唔需要重叠磁軌可以直接寫入
減少 PMR 區爆滿嘅機會

因已用傳統2.5 SMR , 不定時就會hang 下hang 下, 結果save到file都壞的. 每天做quick format都不是方法.

如每天都會read/write 400GB, 單一file 會是30-50GB, 會買ssd 500GB, 應該買什麼好,

感謝.

因已用傳統2.5 SMR , 不定時就會hang 下hang 下, 結果save到file都壞的. 每天做quick format都不是方法.

...
mohalo 發表於 2021-1-6 11:24

咩型號

是這
https://shop.westerndigital.com/ ... #WDBC3C0010BSL-WESN
可能都用了幾個月, 都好像有點read/write到最大值.
平均copy 會是5-10MB/s, 已經原生用usb3.0, 都慢到.

是這

可能都用了幾個月, 都好像有點read/write到最大值.
平均copy 會是5-10MB/s, 已經原生用usb3.0, 都慢 ...
mohalo 發表於 2021-1-6 11:56

建議你檢查下隻碟健康係咪隻碟有問題
https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/
睇下屬性 05 C5 同 C6 嘅 RAW 值係唔係 0
正常 SMR 跌速唔會抄到壞檔案

屬性 05, C5, C6 嘅 RAW 值, 係 0. 那見到0是不已經要quick format?

理論上, SSD全部都係SMR (除極少部份SLC)
SMR HDD就係參巧左SSD既方式整出黎
(write唔可以每次一sector, 要一個block一次過write N個sector)

理論上, SSD全部都係SMR (除極少部份SLC)
SMR HDD就係參巧左SSD既方式整出黎
(write唔可以每次一sect ...
KinChungE 發表於 2021-1-8 16:36

SMR PMR 唔係HDD 先至有咩?
SSD 都有分 SMR PMR?

SMR PMR 唔係HDD 先至有咩?
SSD 都有分 SMR PMR?
jacky_chua 發表於 2021-1-8 21:33

SSD要睇page size
page size > 4KB既都係
而家主流SSD page size係8-32KB不等

只係SMR碟更大, 大到256KB都有