[開箱] [玩命] 入手咗 Orico WS500U3

講明先冇圖,想睇圖自行上網搵,大把謄稿開箱文

事關前幾日部用咗6年有多既EX-503 一開機係咁響。就算連到,一開隻 HDD 就自行reboot
而咁啱見到 WS500U3 500 蚊有找,一於拚死無大害 
反正 EX-503 都係用JMicron chip,呢部都係JMicron chip 仲可能新少少,我估差極應該都有限度吧 

不過呢。。。平野此終都係平野
首先就係跟機火牛得6.5A,當年部 EX-503 係跟 10A 牛
用4pin 頭而且係左負右正,好在華輝有啱用頭賣,依家用電腦火牛>DC Jack 頭 > 4pin 頭
雖然成個機身係鋁,仲要幾重身下,但個硬碟架係膠,而且個 gap 位都有點大 搖佢會有碰撞聲
風扇就只可以裝8cm 風扇,EX-503 可以上12cm 舊年仲幫佢換咗新風扇 (點解LianLi 唔再出 )
螺絲就唔係普通十字,係細六角型,跟螺絲批仔,但唔好用,用返自己螺絲批好過
速度就冇試,老實講本身都唔預佢高速
仲有特價貨行貨得半年保

諗到再寫

SATA POWER轉12V。
做法好簡
18 AWG SATA POWER 轉 MOLEX 4P,剪左MOLEX,中間2條黑線係GND,黃12V,紅5V。有辣雞可以買DC 5.5*2.5焊接版,無可以買上螺絲板。全部鴨記都有。
我用焊接版,因為較美觀,用他表試左之後,可以用704膠加強插頭。

18 AWG行到8A,注意ATX火牛,供電方法,某些牛有兩路12V,分別提供不同A數,計算清楚,不要超過供電上限。

回覆  tkphilip

keyword 係嘜唔清楚
我所有料都係鴨寮街買
spike 發表於 2021-1-15 20:17

ok 我搵下

回覆 24# tkphilip

keyword 係嘜唔清楚
我所有料都係鴨寮街買

UNITEK 呢?

睇你用機箱火牛定舊火牛

機箱火牛可以買個PCI 位轉12v DC 頭

但要留意唔好超過adapter A數上限

舊火牛 ...
spike 發表於 2021-1-13 21:54

Ching, 請問淘寶有無類似? 我試過唔知叫勿去搵, 謝謝

睇你用機箱火牛定舊火牛

舊火牛 ...
spike 發表於 2021-1-13 21:54

Akito 最多得4bays,2bays 反而多啲
有用緊佢隻2.5" type-c,都唔錯
spike 發表於 2021-1-13 19:45

Previously Akito products are made in TW, it seems the latest 2-bay DAS is now made in CN.

Ching, 可否指點下點改用電腦火牛供電
tkphilip 發表於 2021-1-12 22:01

睇你用機箱火牛定舊火牛

ECP01

舊火牛就去華輝/淘 diy 大頭4pin male 同 male dc jack 頭,之後只用12v ,5v 睇你需要
用鐵線/萬字夾short 24pin 某兩pin 就可以撻著隻牛
如果有買過 Seasonic 牛,佢有送個psu tester插落去就可以著
又或者去鴨寮街買呢塊野

用電安全,都提提你幾樣野
要留意隻牛12v 既供電上限,就好似 SliverStone 既牛保養條款講明用電超戴而損壞會不保

Peripheral (molex) or SATA connector’s maximum current rating is 5A, which is 60W (+12V x 5A) or 25W (+5V x 5A). Please ensure connected devices are operating under these limits. SilverStone’s warranty will not cover damages or malfunction resulting from usages exceeding these connectors and their associated cables.

https://www.silverstonetek.com/warranty.php?area=en

另外,電線可承受的電流都要留意下,因為試過用一開二之後發覺條電線好熱,所以自己diy 就要留意下

最後,DC 接頭留意返輸出個正負有冇錯(睇返跟機牛輸出規格)
同埋,最好度吓隻牛12v 有冇跌得太多,有既就可能要轉另一條線,或者用cpu/pci-e 8pin 攞電

上逃佬搜下

原來聯想都有嵐5bay款

$649,不過冇raid

联想五盘位硬盘盒3.5寸外置硬盘盒组ssd固态读取台式 ...
kofz 發表於 2021-1-13 15:38

感覺呢隻似DS500U3
唔知係咪O記代工