[技術討論] intel raid 1 hd 不明原因的分開左

一直用緊 intel raid 1 (mirror),某一日開個 disk manager ,見到多左隻 disk,原來是個 raid 1 分開左,請問到底咩原因?

Bios reset 過?

via HKEPC Reader for Android

Bios reset 過?  

via HKEPC Reader for Android
E 發表於 2021-1-12 15:57

冇

現在都唔知點做好, rebuild 就,要重抄過 d data,幾 t 野抄成日

唔重抄,用 RealTimeSync 唔知穩唔穩陣

現在都唔知點做好, rebuild 就,要重抄過 d data,幾 t 野抄成日

唔重抄,用 Re ...
x37 發表於 2021-1-12 17:06

RealTimeSync都唔會痴得翻埋組array
要變翻組RAID-1只有rebuild

估計你係之前曾經試過駁少左一隻HDD開機, 然後變左Degraded
之後插翻都唔會痴翻埋

唔重抄,用 Re ...
x37 發表於 2021-1-12 17:06

RST有時Raid正常但2隻HD data會唔一樣都經常見.

RealTimeSync都唔會痴得翻埋組array
要變翻組RAID-1只有rebuild

估計你係之前曾經試過駁少左一隻HDD開機 ...
KinChungE 發表於 2021-1-12 17:32

冇試過駁少左一隻HDD開機

冇試過駁少左一隻HDD開機
x37 發表於 2021-1-12 19:59

boot過入其他os 冇rst
mount左其中一隻另一隻冇mount 又有野write左落去 搞到degraded

rebuild算啦 下次小心玩