[操作疑難] 硬碟出現C5,抄資料會中途HOLD住不動,如何解決呢?

剛剛想由sd card 抄資料到hdd,但中途hold住不動,等好耐都唔郁,
用 CrystalDiskInfo 8.2.0 x64 睇下,出現 黃色警告

發現 C5 係 200, 05都 200(不過藍色),
請問如何解決抄資料HOLD 死問題呢?

朋友話 LOW LEVEL FORMAT 或可以令 HDD 記下出事位置,不再讀寫嗰個位,是否可以呢?
謝謝賜教
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有無另一隻 hard disk? 做 backup 不值得搏!
(睇錯以為是 source 有問題)
toylet 發表於 2021-2-16 23:42

其實都即時backup了

只係個hdd喺機內,如若救到,就不用勞師動眾,拆開機箱換新硬碟姐

剛剛想由sd card 抄資料到hdd,但中途hold住不動,等好耐都唔郁,
用 CrystalDiskInfo 8.2.0 x64 睇下,出 ...
dearkaki 發表於 2021-2-16 23:36

應看原始值

05  :  0   good
c5  :  1    ( 1  個磁區 可能有問題 )

用 CrystalDiskInfo 8.2.0 x64 睇下,出 ...

3t 就算把啦, 買過隻。。。

咁樣噶情況可能喺硬碟出現佐壞軌的情況。咁嘎時候建議先檢查,然後盡快備份或者轉移硬碟裡面噶資料同檔案。壞軌又分為邏輯壞軌同物理壞軌,唔同噶壞軌情況需要用唔同噶方法進行修復,物理壞軌主要係硬碟碟片上產生物理變化,磁頭無法再正常讀取資料或讀取時間過長。如果繼續使用物理壞軌噶HDD,可能會導致其他仲可以正常使用噶磁軌出現問題。詳情可以點擊下面噶link了解點樣判斷磁碟是哪種壞軌,如何修復。
https://www.reneelab.net/windows-fix-disk-track-error.html

咁樣噶情況可能喺硬碟出現佐壞軌的情況。咁嘎時候建議先檢查,然後盡快備份或者轉移硬碟裡面噶資料同檔案。 ...
Yellow101 發表於 2021-3-12 11:05

感謝感謝,研究一下先,真心想睇下救唔救到佢,話晒3tb 話多唔多、話少唔少,仲用到就最好啦

C5 嘅磁區仲未係真正嘅壞區
暫時只係 ECC 修復唔到而無法讀取

想硬碟去確認個 C5 嘅磁區係唔係壞區
就要寫一次新數據入去嗰個有問題磁區
如果仲係 ECC 唔啱先會變 05

朋友話 LOW LEVEL FORMAT 或可以令 HDD 記下出事位置,不再讀寫嗰個位,是否可以呢?
謝謝賜教

所謂嘅 LOW LEVEL FORMAT 其實係寫入零去 HDD 全部磁區
要做呢樣野可以用 WD 嘅 Data Lifeguard Diagnostic for Windows
呢個 WD 出嘅硬碟工具暫時係最好用
可以 Scan 邊個磁區讀唔到(EXTENDED TEST)
又可以幫 HDD 做全碟零填充 (FULL EREASE)