[其他] (0A)馬達重試計數

硬碟安裝在抽取盒,前日開機幾次都開唔到只聽到硬碟有d達達聲,後尾發現插抽取盒條數據線插唔實,插返正條線之後正常開機,用hd tune睇出現紅色(0A)馬達重試計數,但用左2日電腦唔覺有咩問題掃描硬碟全部綠色良好,但0A仍然紅色
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

所有smart 數值不嬲都唔會歸零
除非用大陸d 清零軟件
不過小心將原廠出廠時mark 喺firmware d bad sector 位置都清埋

0A 保養包嘅
有保養拎去換

我用TB的硬碟開關 用1年左右就壞壞地.
會攪到硬碟出 07 同 0A 但好神奇我只要將硬碟接番火牛條SATA線 正常咁用電腦用番1~2日  07同0A 就會變番0   我用果D全部都係 DT01ACA300

我用TB的硬碟開關 用1年左右就壞壞地.
會攪到硬碟出 07 同 0A 但好神奇我只要將硬碟接番火牛條SATA線 正常 ...
akiro 發表於 2021-2-18 23:15

0A 有好多時係供電唔穩定

除非用大陸d 清零軟件
不過小心將原廠出廠時mark 喺firmware d bad sector  ...
Once 發表於 2021-2-18 08:03 PM

錯了
唔知唔好亂講
東芝0A係會自己歸零

仲有,果d軟件有d唔係大陸寫,唔好以偏蓋全

錯了
唔知唔好亂講
東芝0A係會自己歸零

仲有,果d軟件有d唔係大陸寫,唔好以偏蓋全 ...
pbodq 發表於 2021-2-19 10:00

真係會自己歸零,今日開機睇變返好,我抆過硬碟出來插返入去唔知有冇關係
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

真係會自己歸零,今日開機睇變返好,我抆過硬碟出來插返入去唔知有冇關係
...
ovo 發表於 19/2/2021 23:12

太早開心? 有啲位還是 bad sector?

Once 發表於 2021-2-18 20:03

C5如果zerofill/full format完正常read/write都可以變番做0咖
05果C7果D先係印黑豬冇得甩

MRT, DFL之類 software本來係data lab用 可能係Refurbish用途
係d強國人中意用佢黎造假