[購買問題] 求推薦 2.5 inch HDD 4TB

如題...

唔係好熟HDD,上網睇2.5吋得Seagate 2.5" BarraCuda 4TB ?
但見佢得5400轉好似有D慢,因為想用黎插2.5 外置盒抄寫Data Back-up用

Budget都係$1000左右啦,
雖然呢排垃圾幣搞到HDD貴哂,但如果平時MSRP的價都可以比我參考下,唔該哂。

唔該哂咁多位~

全部 SMR 你確定要買?

4TB 既 2.5" 只有 SMR
除非你每次做 Backup 前都將隻 HDD Format 一次先用

你不如直接買USB 外置4TB , 叫做有得揀下
內置得seagate
crackong 發表於 2021-6-7 10:33

外置佢個D 係成舊膠睥死左 ,我比較想用內置的,因為成舊膠睥到實一實,咁我disposal時很難破壞佢

4TB 既 2.5" 只有 SMR
除非你每次做 Backup 前都將隻 HDD Format 一次先用
觀星是答案 發表於 2021-6-7 10:55

咁有無其他容量的2.5 inch CMR可以揀?

2.5吋硬碟,仲要係大容量嗰啲,係好容易死呀
仲要全部都係smr

不如買 5TB WD P10

via HKEPC Reader for Android

上年咪有師兄問過
最多2TB
仲要好難搵

個價貴到不如買 SSD 算
crackong 發表於 2021-6-7 11:26

4TB 2.5inch SSD 我當佢1蚊1TB都要$4000大洋  
咁呀...定係我轉3.5inch HDD外置盒 +用隻WD Black 4TB比較好??
見佢官網有寫CMR
我另外想問WD 唔同色彩的系列,邊隻係CMR邊隻係SMR? 我剩係見到佢 Black寫CMR,其他無寫?