[操作疑難] Asus Router 插HDD/SSD當NAS問題

自從8年買左A1 版Asus AC68U,都有插住隻屎雞3.5" External HDD,要嚟當DLNA Media Server。下載左D劇集電影,可以即時射去電視睇。
不過響呢8年,已經比佢整瓜左兩隻HDD(2隻都係屎雞3.5")

可能我冇set休眠,7x24x365開住,又冇比佢散熱,所以整瓜晒D HDD

剛剛轉左AX86U,又咁啱隻Ext-HDD瓜柴,咁又比我搵到隻冇乜點用既256GB SSD。
想知如果插住隻SSD,應該可以被免過熱。但又會唔會好傷隻SSD?例如好多讀寫?

一試無妨不過SSD死無癥兆

自從8年買左A1 版Asus AC68U,都有插住隻External HDD,要嚟當DLNA Media Server。下載左D劇集電影,可以即 ...
vaio 發表於 2021-6-10 10:45

如果你係用 2.5" HDD 應該係USB 供電不穩定整死硬碟.
要俾獨立電源既硬碟盒 / 轉3.5" 吧

好耐之前試過用64G 手指插ROUTER 開SMB 無BT,用咗幾年都無事

如果你係用 2.5" HDD 應該係USB 供電不穩定整死硬碟.
要俾獨立電源既硬碟盒 / 轉3.5" 吧 ...
freefdhk 發表於 2021-6-10 12:59

唔記得講,我係用屎雞原裝外置3.5"HDD

自從8年買左A1 版Asus AC68U,都有插住隻External HDD,要嚟當DLNA Media Server。下載左D劇集電影,可以即 ...
vaio 發表於 2021-6-10 10:45

我覺得SSD熱過HDD?

類似你的情況

用緊 2.5" Notebook 拆機 HDD + Orico USB 3.0 盒, 長插 router (Linksys EA7500)

2個 partition,  1個 media storage, 1個 小米 cam 每小時 backup

長開1年+ 一切正常

買左條KIOXIA U365 128GB (MIJ)插入隻AX86U,暫時感覺良好
試過射3.xGB嘅電影去電視睇都好順

本來想買256GB手指,但最平既腥跌時同A資料都唔係咁有信心。而且比多百零蚊就可以買到隻1TB 2.5 Ext HDD。
計過數128GB都夠用,因為都唔會儲野,睇完就會落Cold Storage/Delete

外置HDD, 記得另外俾電源佢, 如果唔係...好易死HARDDISK

外置HDD, 記得另外俾電源佢, 如果唔係...好易死HARDDISK
jpcjpc 發表於 2021-6-13 08:50

我一直都係用3.5" HDD。當然有外置電源啦。