[技術討論] 想問下有咩方法將3.5吋PATA硬碟連去LAPTOP?

想問下有咩方法將3.5吋PATA硬碟連去LAPTOP?

想問下有咩方法將3.5吋PATA硬碟連去LAPTOP?
peterashley 發表於 2021-8-10 15:30

PATA to USB Cable

PATA to USB Cable
炎冬 發表於 2021-8-10 15:34

咁除咗買條cable之外仲有咩要買?謝謝!

Dock?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

應該有USB cable+火牛 套裝
不過始終十幾年前產物
可能要周圍搵

呢套野 (火牛冇影出泥)

長抄要注意散熱

SATA+PATA→USB 轉線,淘佬有連火牛(大 4 Pin + SATA 供電頭)一套賣。
淘佬搵「IDE PATA SATA USB」,一搵就有。

印象中舊年係鴨街新昌都見到重有得賣,現在就不清楚啦。

我有個 N 年前買落的用緊,不支援太大容量 HDD(曾經用來駁過 6T 的 SATA 但認不到),但 PATA 年代的 HDD 的容量應該大極有限,我自己用開 500G 樓下的 PATA 和 SATA 都係正常用得到。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

TH30 發表於 2021-8-10 16:32

謝謝,呢套嘢叫咩名?????

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

TH30 發表於 2021-8-10 16:32

使唔使另購IDE HARDDISK的電源呢?