[其他] 一部電腦插5隻 (HDD+SSD)

其實多唔多人  會咁做
舊的 又唔想掉左佢
每隻 又唔係大  好像有點多餘

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我1隻512GB SSD做OS
1隻1TB SSD做download
2隻10TB HD做data
1隻18TB HD做data
1隻12TB HD做data
1隻3TB HD做download/data
1隻2TB HD做download
未來會加2 ~ 3隻 12TB以上HD做data

我1隻512GB SSD做OS
1隻1TB SSD做download
2隻10TB HD做data
1隻18TB HD做data
1隻12TB HD做data
1隻3TB HD ...
iwantip6 發表於 2021-9-1 17:49

全部插住一齊用 有啲係external呀?

咁等於  我插5部  都是好正常吧
其實正常 sata 是否只能 插6部
有無火牛  和  底板   可超過 6部

回覆 4# 士碌架

加sata card 咪得

火牛搭一開二線,底板插pcie sata card 都係咁上下啦
X99 X299果啲 server 板咪可以原生插多啲
睇淘記都仲有ATX SIZE 揀

一係咪搵6SATA 2M2

原來 x299  有8個SATA

原來 x299  有8個SATA
士碌架 發表於 2021-9-1 19:05

我都係淘記轆嚟睇先知,e.g.
"Asus/华硕 X299-DELUXE II台式电脑游戏主板 2066针主板 ATX大板"

望望吓樓下二手區都有
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

插五隻唔多了,但hdd 多數只留低 大容量既留向機裡面

有M.2之前嘅高階板會有6個原生SATA+幾個外置controller提供SATA port
以前嘅機箱亦有好多HDD位
現在就好多只能裝一兩個HDD嘅機箱