[保養相關] 氦氣碟係咪真係比傳統空氣碟耐用?

硬係覺得會漏氣咁,上網見都只係話保養嗰五年內唔漏。另外,救資料會唔會比空氣碟難?一開蓋就走晒氣,換電路板呢招咪唔再得?

要耐用選非氦氣

我自己前後用幾隻He未漏過氣, 正常用好難會無啦啦漏氣 (封到實, 想拆開都唔係咁易)
但係搵人救data就真係難, 大部份直情聽到He就唔接

講壞碟, 其他原因壞既機會遠高於漏氣

我自己前後用幾隻He未漏過氣, 正常用好難會無啦啦漏氣 (封到實, 想拆開都唔係咁易)
但係搵人救data就真係難 ...
KinChungE 發表於 2021-9-13 12:53

漏咗你唔知姐
While helium has been used for testing hard drives for leaks for years, it has not been found suitable for sealing inside a drive for commercial purposes. Hard drives have not been able to be hermetically sealed with existing technology so that helium will gradually leak out and while atmospheric pressure will eventually cause air to leak inside

https://www.wilco.k12.il.us/vima ... rives%20Article.pdf

硬係覺得會漏氣咁,上網見都只係話保養嗰五年內唔漏。另外,救資料會唔會比空氣碟難?一開蓋就走晒氣,換電 ...
darktommy 發表於 2021-9-13 11:58

其實一出廠已開始漏氣了, 只不過生產商應做過測試; 保你五年內洩漏情度不致引發讀寫故障吧!

漏咗你唔知姐
o2mini 發表於 2021-9-13 13:02

Helium 份子太細就咁撞撞下都可以穿過固體, 分別只係快慢

但氦氣碟mtbf高過空氣碟,wd 12TB helium (HC520) 2.5M hrs, 10TB Air (HC330) 2M hrs

靜d又係咪真

靜d又係咪真
louis2021 發表於 2021-9-13 15:29

我只對比過He8 vs HC330 8TB
前者少少嘈 (同以前WD Black 7200rpm咁上下聲)
後者好嘈 (同Toshiba MG有得揮)

要靜就唔好揀Enterprise碟

Helium 份子太細就咁撞撞下都可以穿過固體, 分別只係快慢
CKmk2 發表於 2021-9-13 14:29

所謂的固體/金屬其分子結構間也有空隙的, 所以漏光氦氣是遲早的事!