我自己前後用幾隻He未漏過氣, 正常用好難會無啦啦漏氣 (封到實, 想拆開都唔係咁易)
但係搵人救data就真係難, 大部份直情聽到He就唔接

講壞碟, 其他原因壞既機會遠高於漏氣

靜d又係咪真
louis2021 發表於 2021-9-13 15:29

我只對比過He8 vs HC330 8TB
前者少少嘈 (同以前WD Black 7200rpm咁上下聲)
後者好嘈 (同Toshiba MG有得揮)

要靜就唔好揀Enterprise碟

「但係搵人救data就真係難, 大部份直情聽到He就唔接」……師兄你找那些公司問﹖為什麼不去找Seagate﹖

...
ykl 發表於 2021-10-7 10:57

大部份人都係諗HGST(WDC) / Toshiba
Seagate性價比低, 一般都唔考慮

WDC所謂官方既都只得Ontrack
Toshiba更加冇, 自己諗掂佢

師兄,我是指Seagate的數據恢復服務,它是Seagate自己的業務。

你是否想錯了甚麼﹖ ...
ykl 發表於 2021-10-7 15:15

1. 斷估冇人會拎其他牌子HDD上Seagate Data Recovery
2. 香港既所謂Seagate Recovery都係外判商做, 唔係Seagate業務, 睇聯絡方法既domain name已經見到
https://seagate-datarecovery.com.hk/home_c/contact_c/
Email:        sales@eqtech.com.hk
佢仲要順便賣埋其他產品:
https://www.price.com.hk/m/6868/products?page=1

我就覺得始終硬碟売是用鐵片上螺絲壓實,中間有防漏膠密封,應該好難漏出!如果能做到鐵壳一体式就 ...
tlshum 發表於 2021-10-8 01:09

HE碟唔係用螺絲壓實
要拆開直情要拆爛個蓋先得

研究完氦氣盤的訊號內部接入位後, 心裡忐忑不安, 我手上持有的兩隻WD氦氣盤是否第一代針插?

在搜集圖樣資 ...
o2mini 發表於 2021-10-10 09:41

我手上既He8 Feb-2017生產係第一代

So sorry, 你是第一代的白老鼠

He8真的少了口螺絲
o2mini 發表於 2021-10-10 21:44

我記得我買果時He8最抵, He10貴一大截

我當年是買了隻20TB DAS拆咗兩隻10TB出來用, 無考慮清楚就狗衝, 之後唔敢再買氦氣盤了 ...
o2mini 發表於 2021-10-10 21:53

我相反, 盡量有He都買He
因為買過HC320 8TB發覺好很熱

我無買HC550 18TB, 找有買的師兄答你  抵買!!! 以WD價買Seagate設計(Seagate盤通常較貴!) ...
o2mini 發表於 2021-10-11 16:41

2隻Elements + 1隻港行服役中
另外有5隻He8都係服役中, 全部24x7

不用挑戰了; 穩穩的用過五年, 你不如擔心五年後如何理處吧

其實道理非常顯淺, 作為首個開發氦氣技術的生 ...
o2mini 發表於 2021-10-11 17:50

又未必一定係致命缺陷
有時仲會調轉, 舊款既好, 見有新野成本低D就慢慢轉用
(好似近期WD SN550降速, Crucial P2 TLC轉QLC, Samsung 970 EVO轉NAND同Controller等等)