[操作疑難] 9.5 年長開 HDD

1TB HDD, 裝喺 NAS 度, 連埋部NAS 一齊長開9.5 年(唔計有時 搬機/ 停電). 咁算唔算健康? 換唔換好?

HDD Model: WD1003FBYX-01Y7B1

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# smallbbbb

已出現raw read error rate
留意番

回覆  smallbbbb

已出現raw read error rate
留意番
1597532468000 發表於 2021-9-13 22:32

其實係咪即係開始進入晚年? 諗緊係咪要連部NAS 一齊換

其實係咪即係開始進入晚年? 諗緊係咪要連部NAS 一齊換
smallbbbb 發表於 2021-9-13 22:35

1就應該冇乜野既 但要留意佢有冇繼續增加
換唔換就自己決定啦

我都有幾隻十年前既碟, power on hrs幾萬
但全部都有backup, health正常 所以照用唔怕 死左買過隻就得

我都有幾隻十年前既碟, power on hrs幾萬
但全部都有backup, health正常 所以照用唔怕 死左買過隻就得 ...
1597532468000 發表於 2021-9-13 22:39

依家有用ext HDD set schedule backup. 咁得閒多 D 入去睇smart.

依家有用ext HDD set schedule backup. 咁得閒多 D 入去睇smart.
smallbbbb 發表於 2021-9-13 22:45

最好就offline backup一份

等平啲先算而家貴

最好就offline backup一份
1597532468000 發表於 2021-9-13 23:17

部NAS 前後都有USB, 即係online backup 我可以長插後面USB, 前面USB 用one touch copy backup, copy 完成就抆走exT HDD儲存。 睇來咁會更安全。始終部NAS 年事已高。

等平啲先算而家貴
雙貓抓門 發表於 2021-9-13 23:29

1TB 啫,其實價錢唔算好大問(公司用)

p.s. 不過話時話,剛剛去海鮮 睇過,WD enterprise HDD 好似最細都2TB 了