[開箱] 末代科技Z68 上NVME 開心分享

用咗INTEL 180GB SSD 幾年,(嗰時$240 二手買入)
健康度跌到62%,又差唔多無位,於是決定幫電腦小升級!

有新買新遲吓萬一再升級都用得番,決定買入價格回落嘅一條二手
970 EVO PLUS 500GB ($450)

由於底版係10年前嘅Z68,所以當然係無M.2 槽
於是去咸魚執張PCIE -> M.2 轉換卡 (RMB 19)

呢張嘢腦場至少都$59,咸魚呢張多幾粒電容感覺更高大上

.
.
.

因為SAMSUNG 970 EVO PLUS 都幾熱吓,所以幫佢著上馬甲 (RMB 21)

上便仲有啲二手嘅2cm 高嘅重甲,仲平~RMB15,亦一樣有附矽散熱貼,但係我用轉插卡,怕重得滯,所以輕甲上陣。

硬件買哂,但要Z68 認到NVME 做開機碟需要改一改BIOS。
給老主板刷上一個加入支持NVMe模塊的改版「BIOS」
如果順利跟住佢搞應該就得。但事實就係唔會咁順利,唔想中招都係要去原產地爬文。
HowTo-Get-full-NVMe-support-for-all-Systems-with-an-AMI-UEFI-BIOS

MSI Z68 LAST 個BIOS 已經2013,先下載該原裝升級一次先。再抽番個ROM FILE 跟上便咁用MMTool.exe 改。
再用UEFITool 比較原裝和更改後的Pad-file 的位置,如果一致就無問題。不過應該錯少少都開唔番機所以check 多幾次。

.
.
.

上機後認到喇,就打算用AOMEI Backupper clone 個SYSTEM 落NVME,
可惜現有SYSTEM 用緊MBR,新嘅NVME 要BOOT 起必須使用GPT (唔知係咪上述BIOS 所限),
而AOMEI 話咁樣係要加錢用PRO 嘅。

於是跟呢度用mbr2gpt 嚟將原SYSTEM 轉換到 GPT

轉完再用AOMEI Backupper 發現原來都係要加錢嘅。睇真啲佢意思係CLONE 乜做GPT 都要用AOMEI PRO,SORRY!
.
.
.

diskpart 唔使錢,convert gpt

之後DOWN 咗Macrium 嚟CLONE。
結果係CLONE 到嘅。萬事俱備,入BIOS SET 番就應該得喇?

可惜呢度有小奶嘢,因為舊新SSD 係完全一樣,所以入到佢我亦分唔到,
亦有可能令底板認唔到?
佢嘅硬碟順序係SATA 1-6,先到PCIE 上嘅NVME。呢度搞咗好耐。
如果再整一次,可能拎走舊SYSTEM 會容易啲,或者剷咗舊C: 個WINDOWS 先。雖然遲咗唯有拔走其餘SSD HDD 先。

總之經過十零次RESET CMOS 之後 (因為個LCD 又神神地所以又要換吓舊LCD 用)
最後係用WIN10 手指BOOT 入COMMAND,
再用windows recovery 內DiskPart 同ReAgentC 修復番NVME 上嘅WINDOWS

最後終於入到WINDOWS

有時覺得無乜事真係唔好搞咁多嘢,但係可以一步步由舊機上到新裝又有少少感動。借地方分享同抒發吓THANKS

回覆 4# jimie

係。最後都係要用windows command

好奇讀取及寫入速度速度有幾多?

z68 未算OLD SCHOOL , 的ASROCK AM3 970 板 UEFI BIOS 都改到NVME BOOT ~行SN 750都2000MB W/R

好奇讀取及寫入速度速度有幾多?
dcpad 發表於 2021-9-14 21:59

用緊2500k 淨係用到PCIE GEN2
我估都有1500MB/s 嘅

diskpart 唔使錢,convert gpt
jimie 發表於 2021-9-14 15:51

diskpart既convert gpt要clean晒所有partition先做到

佢想將舊有既windows clone去新ssd用 但個windows本身係mbr boot機 所以要用 mbr2gpt 先岩

一樣係windows內置的 唔使錢 但要有free space比佢用黎自動起msr同efi partition先會做得到

所以另一個方法係用open source既gptgen先將mbr碟轉做gpt碟(唔洗clean partiton)

再用番diskpart起番晒efi同msr 最後用bcdboot將個boot loader裝番落去efi partition度就搞掂

除左clone同gptgen之外其他可以全windows command做到