[其他] 請問用crystal disk check ssd 要幾多% 先要換?/////

請問用crystal disk check ssd 要幾多% 先要換?/////

請問用crystal disk check ssd 要幾多% 先要換?/////
leonleon622 發表於 2021-10-10 17:37

出紅燈就換囉!
https://crystalmark.info/en/soft ... info-health-status/

事實上我隻SSD低過50%已出黃燈了, 與上述網址所說低過10%是有出入的, 正常泥講再低過10%會出紅燈

回覆 1# leonleon622

原來關版本問題, 轉用新版後轉回1%

Crystal Disk好兒戲, 還是看S.M.A.R.T吧... "Status: GOOD"

SSD幾時死不重要, 最重要的是為你作業系統先做定一個Image, 相關軟件例如: Acronis True Image, Macrium Reflect...等等, 萬一SSD死咗換過隻再灌上之前做落的Image就可重生了 (灌Image只需5分鐘, 重裝一次要花你半小時以上)

CHing隻SSD write amplification好大

CHing隻SSD write amplification好大
Aÿ 發表於 2021-10-11 11:02

我有個唔好的習慣: 經常灌Image

Google過write amplification大係Intel特色
https://www.intel.com/content/ww ... and-misc-tools.html

見CHing隻120GB可以用咁耐
我依家用緊隻Plextor 128GB用了107 TBW,雖然未必有得比較,但睇黎仲未使咁驚住

Google過write amplification大係Intel特色

見CHing隻120GB可以用咁耐
我依家用緊隻Plextor 128GB用了107 ...
Aÿ 發表於 2021-10-11 19:00

Intel這隻是MLC來的, 耐用點是正常的吧

Plextor 128GB我用過(在另一台機上), 拆咗SSD出來掃塵再接上就死了, 去代理換過隻新的; 可惜用不到半年又瓜埋, 激死我了! 結果決心買過另一牌子Crucial, 一路平安到而家

的確傳聞MLC耐用
我幾隻SATA SSD都係MLC,得一條M2係TLC
但我真係唔太明,MLC/TLC/QLC都好,消費級保養都係大概80TBW每128GB(640TBW每TB),咁多年都無咩加減
所以過左始終有D唔安心

的確傳聞MLC耐用
我幾隻SATA SSD都係MLC,得一條M2係TLC
但我真係唔太明,MLC/TLC/QLC都好,消費級保養都係 ...
Aÿ 發表於 2021-10-11 20:11

我隻Intel都唔捱得耐, 預咗佢突然死亡, 而家SSD咁平...為何唔安心? 死了買過隻就是了

的確128GB只係一百幾十問題,自己又有Sync幾份backup,資料唔會掉失
但始終裝機麻煩,依家D野update得咁密,成日倒image都唔係辦法