佢只要求clear partition table, 唔使full wipe data
KinChungE 發表於 2021-11-19 11:21

咁 clear partition 即係唔要 保留任何 data?

清完 data d 碟 仲要唔要呢?

咁 clear partition 即係唔要 保留任何 data?

清完 data d 碟 仲要唔要呢? ...
Kin_2012 發表於 2021-11-19 11:23

如果唔要hdd我相信樓主唔會咁得閒走去clear partition

如果唔要hdd我相信樓主唔會咁得閒走去clear partition
KinChungE 發表於 2021-11-19 11:24

咁到底要唔要保留 data?

咁到底要唔要保留 data?
Kin_2012 發表於 2021-11-19 11:27

樓主目的只係clear partition table, 應該係唔care後面data仲響唔響度

回覆  3ldk

睇左一陣, 其實你個情況係點呢?

有好多連線的機 ? 各自有唔同數目的硬碟 ? 而每隻碟又有好 ...
Kin_2012 發表於 2021-11-19 09:24

好簡單, 就係有一部NB, 一條USB, 面前有幾千隻HDD要清part
NB係行windows, 但在windows上太多UI, 諗唔到方法簡化操作, 自然諗到用純cmd的linux
既然用linux, 自然會用到vm

樓主要一句command, 唔要一段script
如果肯用一段script應該一早解決左
KinChungE 發表於 2021-11-19 11:14

要通用嘅話一句指令真係無咩可能

要通用嘅話一句指令真係無咩可能
fakeman 發表於 2021-11-19 11:47

得既
要真係用cd-rom boot (唔用usb手指)
然後直接用/dev/sd*

得既
要真係用cd-rom boot (唔用usb手指)
然後直接用/dev/sd*
KinChungE 發表於 2021-11-19 12:04

唔.....我唔會話呢招有問題,但搞得唔好真係鑊未濃

好簡單, 就係有一部NB, 一條USB, 面前有幾千隻HDD要清part
NB係行windows, 但在windows上太多UI, 諗唔到 ...
3ldk 發表於 2021-11-19 11:41

如果本身係散碟, data 又唔使留, 可以買 harddisk eraser.

如果唔買只用 nb, 唔需要用 vm 效能差問題多, 直接 boot linux.

另外有 linux 版的 harddisk erase program,  直接 boot 黎用。

搵部pc 插滿哂sata, 跟住linux build 個raid 會唔會快d