都係似#30
睇NAS 區見一開機一build啲partitions就無晒
無用開,識的話可以諗諗

我以前是咁的
用公司已經退役的 24 Bay Storage X 2
直插 SAS Cable 落公司已經退役的  Server
Server  用 USB boot 起 IBM Secure Data Disposal
一次做 48 隻, 唔洗理佢, 兩星期左右做完一次
又唔洗上螺絲
NetApp 果隻 Storage 個 HDD Tray
放粒 RC2032 電餅落去就頂到啱啱好, 再用小小膠紙, 就入得出得
最好彩就係 boot 起左, 佢認到隻 SAS Storage and HDD

樓主如果真係唔 care D data 係咪 secure erase
呢個應該係最快方法
如果全日淨係做呢樣野, 兩三日應該搞曬
但係, 要有唔係 Production / UAT 的 hardware

MBR係HDD頭幾kB,GPT頭尾都有幾MB,如果剩係刪partition table, linux用dd wipe頭尾幾MB,一隻幾秒就攪店,
近10年好多HDD都有內置secure erase,又係幾秒就攪店而且data recover唔到,
以前真係要攪成日先洗到一隻

發現用linux都唔係好得
目前係用wipefs同udisksctl依兩個command, 成功率非常低, 只成功過一次
如果隻碟無p ...
3ldk 發表於 2021-11-18 00:19

問題似係wipefs bugs,update 唔到kernel ,partition table已變咗

wipefs 行完後去睇下/dev/sdb[1-9],udev應該會delete 晒佢哋。如果仲有喺度,就試下人手行partprobe,睇下堆device files 有冇delete,先再行udisksctl

都係唔得,改用sfdisk/dd delete partition,再manual run partprobe/udisksctl

via HKEPC Reader for Android

問題似係wipefs bugs,update 唔到kernel ,partition table已變咗  

wipefs 行完後去睇下/dev/sdb[1 ...
dinosw 發表於 2021-11-20 11:41

bug依個方向基本上可以排除
因為我插上HDD後, 乜都無做, 淨係行左依句, 佢就彈出busy error
udisksctl power-off -b /dev/sdb

網上搵左好多答案, 100%都係答話要unmount個partition, 但問題係我插上HDD後乜都無做過, 就算強行umount / udisksctl unmount, linux都只會話未mount

感覺上唔少人重點捉錯左, 而家問題係power off唔到隻碟, 唔係erase唔到隻碟
但多數人注意力放左係erase上面

而且我一早寫晒入一個sh入面, 無論100句定1000句script, 我都可以一句搞掂

bug依個方向基本上可以排除
因為我插上HDD後, 乜都無做, 淨係行左依句, 佢就彈出busy error
udisksctl po ...
3ldk 發表於 2021-11-21 18:43

你話冇partition無事,點會一行udisksctl就出error

再睇返你段文,只有wipefs行到先有事,唯一有變就係partition table

https://www.startech.com/en-us/hdd/sateraser4
Quick Erase The partition table is quickly erased.
符合樓主需要

你話冇partition無事,點會一行udisksctl就出error  

再睇返你段文,只有wipefs行到先有事,唯一有變 ...
dinosw 發表於 2021-11-21 20:55

就係咁奇怪, 所以先查唔到原因
插一隻無partition的hdd落去, 就唔會busy
插一隻有partition的hdd落去, 就會busy

基本上我已經排除晒所有因素, 所以唔需要考慮wipefs
唯一變數就係有partition同無partition, 無任何其他操作

就係咁奇怪, 所以先查唔到原因
插一隻無partition的hdd落去, 就唔會busy
插一隻有partition的hdd落去,  ...
3ldk 發表於 2021-11-22 11:49

有冇試過插一個有partition嘅hard disk,乜都唔做,就咁行udisksctl 都會busy呀

第一次做冇事,第二次做就唔得,reboot部機係咪得返呀

諗清楚你做過啲乜,你寫咗啲乜。如果唔關wipefs事,得一個可能,就係你之前寫嘅嘢係錯

windows有格式化問題
3ldk 發表於 2021-11-18 11:21

只要 Stop 左 shellhwdetection 呢個service .. 就唔會出呢個 Popup