回覆 18# Baggio3go

Toshiba Air MG 4TB - 10TB Series 太熱太嘈.

反而 DT Series 唔嘈 唔熱, 全屋得一隻 DT 3TB

24*7 好地地,另個堆 DT 4TB, 6TB 唔夠一年 全部瓜晒.

最近轉用 Toshiba Helium MG 12TB.  平靚正靜快.

Toshiba DT01細容量比較好D
我用2T/3T都有3-4年冇問題
最重要係機箱內保持空氣流通降溫

個人用法,
外置hdd,儲存藍光影片,現時會買SMR的,主要便宜,
東芝的SMR盤 4T 500多一點
WD 4T 紫盤賣緊接近600

之前問過同樣問題,SMR主要是反覆儲滿再DEL,會令HDD慢.
如果有呢種要求只能買企業盤了.

買錄影果D 等於自殺,錄影果堆有容錯可以不停錄,但放data 有錯佢會照炒落去, 數據無價,請買企業級

WD紫盤4TB (WD40EJRX) price最平見563,4TB仲有3年保,你個隻得2年

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0 ...
INGRAMLI 發表於 2021-11-22 08:29

兩隻定位唔同,WD紫盤4TB喺"專為監控系統用而設計"
DT01ACA300 "為日常使用而設計"

我見依兩隻HDD,價錢上接近,請問應如何選擇?
p.s. 要去買的話,旺電 Jumb0 或 SSP,是否都會有 ...
eniao 發表於 2021-11-22 14:02

兩隻定位唔同,WD紫盤"專為監控系統用而設計"
DT01ACA200 "為日常使用而設計"

二揀一,我認為DT01ACA200更好!
適合日常使用!

買錄影果D 等於自殺,錄影果堆有容錯可以不停錄,但放data 有錯佢會照炒落去, 數據無價,請買企業級 ...
BigLaw 發表於 2021-11-22 14:17

唔識就唔好亂講,ignore error的寫入需要對應的軟件先可以做到,一般windows系統的寫入/修改係唔會enable呢d指令集,抄寫同家用hdd一樣會verify,所以surveillance hdd可以當家用hdd用,但掉番轉就唔得,因為家用hdd唔支持ignore error的指令集

另外企業級係有ignore error旳指令集,不過係用於RAID,避免因為糾錯超時而彈碟…

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

我見依兩隻HDD,價錢上接近,請問應如何選擇?
p.s. 要去買的話,旺電 Jumb0 或 SSP,是否都會有 ...
eniao 發表於 2021-11-22 14:02

其實兩隻都得,只不過WD紫多一年保用,DT01就7200轉,快d亦熱(嘈)d,怕冇貨就上price.com抄低最平個兩三間的報價,唔會間間都冇貨既

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)