如果換 NAS 都諗住連 HDD 一齊換, 18T 幾吸引
jacky_chua 發表於 2024-2-12 17:07

換唔換 NAS 無咩關係, 硬碟的容量價錢最重要。

回覆 1# Kin_2012

大把人用, 連ST都停止大容量SSD開發, 改返開發HDD

現在4K, 8K片剪2下都幾百GB

20TB現在都平左

回覆  Kin_2012

大把人用, 連ST都停止大容量SSD開發, 改返開發HDD

現在4K, 8K片剪2下都幾百GB

20TB現在 ...
zoin0000 發表於 2024-2-14 12:07

剛睇過,20TB 比之前平左,不過計每GB價仲係 18T 抵 d

回覆 13# Kin_2012

1T差$5, 我等年中110可以入手

回覆  Kin_2012

1T差$5, 我等年中110可以入手
zoin0000 發表於 2024-2-14 14:09

佢盡早落價當然好

就一般人備份,就當基礎分開兩份好。

如果無儲開4k 片,你好少話會過4tb, 兩份就留多d 空間各hdd 10tb.  即你買兩個10tb 真係夠一般人用相當耐。

咁我唔係話18tb 無用,暫時黎講相信主流都係10,12tb 左右。

回覆 16# lui3271709

我BW買的電子書一本都200-300MB, 一套漫畫都幾GB, 小說都唔細

ssd繼續頂容量上去又平的話
hdd好快跌價

大容量 HDD有一定需求,人人使用慣性都唔同,好難定義點為之"正常人"使用者   唔可以用同一把尺去衝量

via HKEPC Reader for Android

大容量 HDD有一定需求,人人使用慣性都唔同,好難定義點為之"正常人"使用者   唔可以用同一把尺去 ...
ray7a7 發表於 2024-2-14 17:02

對於 "正常..." 果類回覆,我一向都係果句: 有用的人就有用, 無用的人就無用