唔知係咪綠聯冇出好多SSD相關產品, 佢條頻道叫人買硬碟做備份都係買HDD好D, 原因係因為HDD內的資料可以斷電一段長時間都保持完整, 而且即使壞左, 只要搵人整, 內面資料多數救得番.

https://www.youtube.com/watch?v=n4fUSJAra6I

HDD 太耐無用摩打軸承啲潤滑膏可以變硬卡死
唔好因為容易數據恢復而選擇 HDD
更唔好重要數據只得一份

HDD 同 SSD 只係數據容器並無價值
入面啲重要數據先至係價值所在
無論 SSD 定 HDD 都要預佢隨時會壞
要將佢地視為用完即棄嘅數據容器
一有閒錢就買多幾隻碟
將啲數據整多幾份備份
最好用全碟加密軟件去加密成隻碟啲數據
隻碟壞咗又仲有保養就咩都唔洗煩直接拎去換

如果係數據歸檔我會選擇買企業版 HDD
企業版 HDD 嘅磁區 ECC 容錯能力強啲
就算有磁區數據出現訊號變弱間題都可以修復到

HDD  普及又唔太貴嘅容量係 18TB
而 SSD 暫時普及又唔太貴嘅容量係 4TB
要儲存大量數據都係買返 HDD 化算啲
但如果數據唔多 SSD 係一個唔錯嘅選擇
因為 SSD 無機械組件唔怕跌落地會壞

HDD 太耐無用摩打軸承啲潤滑膏可以變硬卡死
唔好因為容易數據恢復而選擇 HDD
更唔好重要數據只得一份

HDD  ...
harryytm 發表於 2024-5-14 17:29

雖然我唔係樓主, 都十分多謝Harry大哥的用心留言, 有一個point一向都唔係咁認同, 但呢個post之後我開始改觀, 就係關於將整個硬碟數據加密, 以往我考量如下:
1. 存取速度會慢左
2. 萬一檔案損毀, 會好難用一般反刪除軟件拯救
3. 唔見左或唔記得密碼就欲哭無淚

而家會諗, 既然都有幾個copies, 咁真係萬一隻硬碟瓜左就唔再考慮個人私隱外洩, 士接拎去維修或換新

咁想問下Harry或其他師兄
1. 用邊個加密軟件穩陣及易用?
2. 用咩軟件可以同步備份到兩個HDD? 如果下下我記住要Backup兩次, 我諗最終都係會出事

雖然我唔係樓主, 都十分多謝Harry大哥的用心留言, 有一個point一向都唔係咁認同, 但呢個post之後我開始改 ...
soccerism 發表於 2024-5-17 20:49

我係用 VeraCrypt 去做全碟加密
HDD 新買返嚟用 VeraCrypt 開加密磁碟區
然後掛載個加密磁碟區再 Copy 檔案入去
VeraCrypt 支援 CPU 嘅 AES-NI 指令集
進行加密解密硬件加速
對讀寫速度影響好少

新版 VeraCrypt 仲支援 EMV 智能卡
可以讀信用卡晶片嘅證書當金鑰嚟用
用啲有晶片嘅信用卡當加密鑰
咁就唔需要記密碼但唔好唔見咗張卡
不過要買智能卡讀卡機

如果唔想記密碼又唔想買智能卡讀卡機
可以產生一埋加密鑰檔案當密碼用
將嗰啲檔案燒成 CD-R DVD+R 就可以當加密鑰嚟用
不過當然係要唔好唔見咗隻加密鑰光碟
或者將嗰啲加密鑰檔案放入 Google Drive 又得

備份同步我用 FreeFileSync
可以加好多對來源同目的資料夾去同步
只要設定好點同步啲檔案之後 Save 做設定檔
一開個設定檔就進行檔案比對
之後會顯示曬將會點樣同步兩邊啲檔案
滿意嘅話按個同步掣就會開始 copy 檔案

我係用 VeraCrypt 去做全碟加密
HDD 新買返嚟用 VeraCrypt 開加密磁碟區
然後掛載個加密磁碟區再 Copy 檔 ...
harryytm 發表於 2024-5-18 08:20

試下用響某一隻HDD做一做試金石, 慣左就做埋其他.
希望VeraCrypt 唔好咁易摺埋吧.

Thanks Harry大哥

試下用響某一隻HDD做一做試金石, 慣左就做埋其他.
希望VeraCrypt 唔好咁易摺埋吧.

Thanks Harry大哥 ...
soccerism 發表於 2024-5-19 14:07

個 Project 不停有人 Push Code 上去
https://veracrypt.fr/code/VeraCrypt/

正體中文(香港) 介面係我做翻譯

雖然我唔係樓主, 都十分多謝Harry大哥的用心留言, 有一個point一向都唔係咁認同, 但呢個post之後我開始改 ...
soccerism 發表於 2024-5-17 20:49

除非真係有需要,否則唔建議加密硬碟,因為不利數據恢復

via HKEPC Reader for Android

除非真係有需要,否則唔建議加密硬碟,因為不利數據恢復  

via HKEPC Reader for Android ...
alax 發表於 2024-5-20 17:35

我再重復多一次
正確保護數據嘅態度應該係做好備份
而唔應該係依賴數據恢復
全碟加密嘅目的就係要不利數據恢復
隻碟壞咗而仲有保養可以直接拎去換
唔需要煩敏感數據外洩嘅問題

我以前年紀仲細既時候真係唔覺得過去左既時光係咁值得懷念, 人年紀大左, 如果連呢D珍貴既相片都冇埋, 一定會好痛好痛. 所以寧願唔買大SIZE HDD, 買夠兩隻較細既HDD分開兩部機放, 第時真係唔夠放先再買大D, 暫時係未整兩部同步backup, 仲係靠自己記得就sync過去.
曾經有諗過買隻大cloud裝哂佢, 但私隱問題, 放棄了.

暫時係未整兩部同步backup, 仲係靠自己記得就sync過去.
soccerism 發表於 2024-5-21 21:06

FreeFileSync 其實性質係檔案比對及同步軟件
有師兄開 post 話第一次用 SyncToy
我介紹 FreeFileSync 佢用過話好即刻轉用
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=63&tid=2719352

我最初都係人手 copy 檔案備份
成日重復 copy 啲檔案搞到好亂
之後比我搵到 FreeFileSync 之後
就一直用佢嚟幫我比對同備份啲檔案
當佢 Save 掣咁用改少少檔案就行一次同步