[操作疑難] 其中一隻HDD自動消失

其中一隻HDD, 以前都無問題, 近日重新接駁返呢隻HDD入PC後
開機時會消失左, 檔案總管見唔到, 磁碟管理及裝置管理員都見唔到有
已經接駁換過其他SATA線都係咁
剩係呢隻HDD先係咁, 其他HDD無問題

要重新啟動電腦(非關機再開機), 先可以見返隻HDD
又或者開機時, 進入BIOS, 唔好揀discard changes and exit, 要揀save changes and reset(即使無搞過BIOS任何其他野,都係咁做)
先可以跟住開機時, 見到隻HDD

請問咁情況應該點搞
唔知同driver有無關係, 我近排只係裝左張網卡, 而HDD消失亦好似係近排先有
唔知兩者有無關係呢? 我在裝置管理員,將HDD解除安裝裝置,重開PC都係唔得

呢個係隻HDD 的gnome-disk-utility的smart

一樣都係開頭一開機用USB ubuntu BOOT機, ubuntu disk係搵唔到隻HDD
要一樣開機時入BIOS要揀save changes and reset(即使無搞過BIOS任何其他野,都係咁做),先會入ubuntu disk顯示到隻HDD

火牛唔夠力? 拔左其他HDD電源只用e部試下?

各位, 我follow呢度
https://answers.microsoft.com/en ... d-b050-dce992e3b81f

因為我呢隻又係toshiba HDD, 我跟住做將BIOS入面呢隻HDD的hot plug改返做enable
咁隻HDD可以唔洗開機時入BIOS要揀save changes and reset(即使無搞過BIOS任何其他野,都係咁做)
而家enable hot plug,都可以入WIN10見到隻HDD啦

其實HDD 改做enable hot plug, 如果隻HDD本身裝在機箱入面, 又唔係成日開機時掹走佢
咁永久改做enable hot plug是否問題不大?

仲有無其他要改善的地方? thx

各位, 我follow呢度

因為我呢隻又係toshiba HDD, 我跟住做將BIOS入面呢隻HDD的hot plug改返做enable
咁隻 ...
vzv 發表於 2024-5-5 22:53

只係覺得東豬 d hdd 會咁真係神

以前都有用過 enable/disable 設定, 無主動 unmount 就唔會突然唔見左。wd 為主。

只係覺得東豬 d hdd 會咁真係神

以前都有用過 enable/disable 設定, 無主動 unmount 就唔會突然唔見左。 ...
Miipp 發表於 2024-5-5 23:20

其實HDD 改做enable hot plug, 如果隻HDD本身裝在機箱入面, 又唔係成日開機時掹走佢
咁永久改做enable hot plug是否問題不大?

仲有無其他要改善的地方? thx

咁永久改做enable ho ...
vzv 發表於 2024-5-7 00:13

咁糾結賣走東豬換 wd 或死雞,無為夜長夢多

咁糾結賣走東豬換 wd 或死雞,無為夜長夢多
Miipp 發表於 2024-5-7 00:24

咁又唔洗, 隻HDD差唔多新的又18TB又COPY晒野
係睇下永久改做enable hot plug是否問題不大呢

我discard changes and exit 16-20t 完全無呢問題

我會從最便宜既方向諗, 換左條SATA cable佢,
樓主既問題, 我曾經遇過的除左冇BIOS果D怪事外, 其他情況係一模一樣, 當換左條cable後立即翻生.