[配件] Hard Disk 電源接口 防塵蓋

在淘寶買過不同接口
eg USB, HDMI, SATA 數據, RJ45 等的防塵蓋/塞,
但是看不到有賣針對 Hard Disk 的 “SATA 電源接口” 的防塵塞。

問過幾間專賣防塵塞的淘寶店,話冇出。
Google 搜索過,在外國是有賣。
想問這裡有冇人用緊?在邊度買?謝謝!

外國賣緊的蓋

via HKEPC Reader for Android

電源接頭露得出黎即係代表佢不在操作中, 不如放隻HDD入袋, 加番一小包吸氧珠珠就OK了

張HDD放回原有防靜電包裝袋 or HDD 膠盒.

電源接頭露得出黎即係代表佢不在操作中, 不如放隻HDD入袋, 加番一小包吸氧珠珠就OK了 ...
soccerism 發表於 2024-6-4 16:39

我是打算 hdd 安裝在電腦內,定期每個月一次,先接駁電源,做備份。

[
淘寶有,不過其實做好機箱防塵仲好
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

[
淘寶有,不過其實做好機箱防塵仲好
sands 發表於 2024-6-7 12:26

多謝你意見。我有做好防塵 :)

你分享的淘寶圖片是 sata 數據接口的防塵塞,我已經用咗一段時間。 現在需要的是 hard disk 的電源接口。

一係用 sata power switch

一係用 sata power switch
arp 發表於 2024-6-8 13:01

英森見有啲 Expansion Slot 嘅開關制
可以開關 4 個 SATA Power
你睇下網上搵唔搵到類似嘅野

多謝你意見。我有做好防塵 :)

你分享的淘寶圖片是 sata 數據接口的防塵塞,我已經用咗一段時間。 現在需 ...
terry_beginner 發表於 2024-6-7 23:52

簡單粗暴

舊壞火牛插頭 , 齊頭剪斷條線 , 留返個假狗 , 插落 harddisk 到防塵

或者買D延長線黎剪 ...

刺破式膠殼
唔駛1蚊1隻