[購買問題] 如果純儲存, 買HDD定SSD 比較難壞?

HDD 死左仲有得救, 但SSD 死左好似一定冇.

最近寄左隻壞的返大陸維修, 話支針壞左, 但D data 又比佢救到, 最後都係收$400 (1T). 現在淘一隻比佢寄番落黎.

最近寄左隻壞的返大陸維修, 話支針壞左, 但D data 又比佢救到,  ...
二師兄 發表於 2024-6-17 21:44

請問你是揾邊個維修?經過淘寶揾?

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# terry_beginner

YES..............

最近寄左隻壞的返大陸維修, 話支針壞左, 但D data 又比佢救到,  ...
二師兄 發表於 2024-6-17 21:44

富人 SSD , 窮人 HDD, 好易選擇

二師兄 發表於 2024-6-17 13:44

主要睇性價比,如有做備份,依家兩者既安全性其實都差唔多了。

如果啲檔案放咗入碟唔會刪除只會讀取
SSD 會適合過用 HDD
HDD 無論讀寫定空轉都會有損耗

回覆 1# 二師兄

做123 backup好過,data recovery做到都價錢都遠高於做同容量SSD HDD

好似呢個 ching 用 ssd 行 raid 1,ssd 壞左邊使救 data?

https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

我 d harddisk 行左十幾廿年 raid1,都壞過 2 隻之類,都唔使使錢去救 data

唔用 raid1 或唔 backup 的人,先會事後用救碟服務

ching 救碟使 3 位數要還神啦

你運氣好,咩都唔會壞

回覆 1# 二師兄

救SSD要拆Rom讀