原帖由 foreverkiller 於 2007-6-21 01:27 發表
咁究竟市面上邊隻SATA2 hdd  read/write speed最快?

data rate : seagate單碟250gb
實際用落 : w.d. raptor

原帖由 KinChungE 於 2007-6-21 16:01 發表

raptor 係SATA I

原帖由 busfanhk 於 2007-6-21 16:05 發表

raptor 係SATA I

wd將舊技術推到極限, 好似我地OC咁囉

原帖由 KinChungE 於 2007-6-21 16:01 發表

WD Raptor 只係 SATAI, 而且一萬轉, 係都只限 7200 轉的 HDD 喇

原帖由 foxkit 於 2007-6-21 16:28 發表

wd將舊技術推到極限, 好似我地OC咁囉

WD 只係將 SCSI 轉去 SATA, 一萬轉的 HDD 一早已出現喇

原帖由 evil_clone 於 2007-6-21 16:30 發表

WD 只係將 SCSI 轉去 SATA, 一萬轉的 HDD 一早已出現喇

高容量就係萬轉啦????

原帖由 evil_clone 於 2007年6月21日 04:30 PM 發表

個隻係SAS喎, 一萬轉唔一定要係SCSI, 只係SCSI貴價野唔係一般平民市場, 既然係貴野就拎個賣野, 就係高過桌面級轉速
但係RAPTOR係用10K轉落SATA HDD度, 同SCSI好似無乜關係

原帖由 busfanhk 於 2007-6-20 23:07 發表

快唔快係決定於單碟容量同碟數量.. 唔理咩技術..
垂直記錄只係令hdd 單碟容量增加ge技術.
但好多人會將垂直技術同快掛勾..

但我印象中用左垂直技術果的硬碟係咪比冇用既快左小小, 會唔會係因為相對黎講密度高左, 所以跟住快返小小?

原帖由 seasonpp 於 2007-6-22 00:59 發表

但我印象中用左垂直技術果的硬碟係咪比冇用既快左小小, 會唔會係因為相對黎講密度高左, 所以跟住快返小小?

快唔單係碟ge~
磁頭, firmware個d 都有影響.
無可否認新垂直技術係一定係容量同速度各方面都佔優勢.

呢個迷終於都解開左, 好波

原帖由 stupid 於 20/6/2007 22:38 發表
唔該晒
咁知唔知非750GB AAKS點解又突然勁左咁多
仲有750GB AAKS同非750GB既AAKS HDD效能又差幾多呢

好似係因為佢個容量密度高左, 所以快左