繪圖板的筆一問~但又好似好難話到比大家聽咩事........

我用的係 PACTIVE  XP -PEN 的 XP1209~係別人比我的~
http://www.yutron.com.hk/products/p-active/products/xp1209.html
在有呢塊板前我冇接解過圖板的............
所以都想問下係咪問題黎.........
我諗塊板都用左一段時間的了.......
我發現有一個幾怪的問題~
就係支筆在畫完你想畫完的筆畫後~
佢支筆會好似重係畫緊野咁~會維持一段短時間認為你係畫緊野..........
簡單D講就好似係畫左一筆後收唔到尾咁.............
情況就係畫一條橫線~畫完你會提起支筆想收筆時會重係畫緊野咁........
所畫的那一條橫線在尾的部份會多左一小截斜線出黎.........就係收筆而起支筆時支筆重以為係畫緊野所致........
已試過換筆頭都係咁...我係到諗緊因為係太舊款的繪圖板所以未如理想定係支筆個頭的感應壞了??
因為我係街試過 XP -6450 都唔會好似E+"收唔到尾"的情況出現
http://www.yutron.com.hk/products/p-active/products/xp6450.html
咁又係咪要買過支筆?

冇人知點解識咩??

可能係唔夠快capture

原帖由 SIFAI 於 2009-3-25 19:34 發表
我用的係 PACTIVE  XP -PEN 的 XP1209~係別人比我的~
http://www.yutron.com.hk/products/p-active/products/xp1209.html
在有呢塊板前我冇接解過圖板的............
所以都想問下係咪問題黎.........
我諗塊板都用 ...

試下o係 Pen settings 調高個 Pressure? ( 應該有得較掛 ...)
P.S. 我用 Wacom Intous 2 都會有咁既情況, 但有得 Pressure level 可以調較「最低」既 Pressure

原帖由 qaz11 於 2009-3-26 17:04 發表
可能係唔夠快capture

咁即係有冇問題?? 因為都唔係好方便.......

原帖由 samyu2004 於 2009-3-27 09:12 發表

試下o係 Pen settings 調高個 Pressure? ( 應該有得較掛 ...)
P.S. 我用 Wacom Intous 2 都會有咁既情況, 但有得 Pressure level 可以調較「最低」既 Pressure

大大咁係係WINDOWS 到 SET 定係係另一到SET~

原帖由 SIFAI 於 2009-3-27 12:27 發表
咁即係有冇問題?? 因為都唔係好方便.......

你部機咩config?
都有可能係當時處理器使用率過高,繪圖板的輸入未能即時在畫面反應,結果就會lag~
Wacom、N-Trig都試過你講既況,照理應該同塊板無關…

我CONFIG 一定夠比佢有餘~~
我重要試過刪過機再都係咁.....................
所以想問下關於係咪有SETTING 可以SET 比較意~~
我CONFIG 太約係咁
AMD PII 710
J&W 790GX
ST 800 CL4 2G
VX450W
WD 640G

有冇人可以比多d資我??

#4的方法試左未?
雖然未用過畫筆
但呢類裝置裝driver之後都有得畀人set sensitivity之類